Titovom "Galebu" slomljena krila

U nekadašnjoj vili Josipa Broza u Igalu nalaze se požuteli lusteri, plafon koji je izbledeo, na zidovima je vlaga... Kupaca nema, pa cena zdanja pada.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.04.2015.

08:08

Default images
Pogled iz Titove vile / YouTube Printscreen

Kada turista poželi da poseti "Galeb", jedinu Titovu vilu u Crnoj Gori, može to da učini ako plati ulaznicu od tri evra. Toliko, naime, vredi razgledanje velikog kamenog zdanja koje se nalazi u sklopu Instituta "Simo Milošević". Međutim, kada se, obilazak završi i vidi koliko je vila propala, ispada da ne vredi ni ta tri evra.

Zapuštena i praktično napuštena vila, građena pre četiri decenije, ne ostavlja utisak da su se ovde dogodila tri značajna istorijska događaja. U vreme Tita zasedalo je tu Predsedništvo velike Jugoslavije, a Veselin Đuranović bi o je izabran za predsednika SIV. Potom je 1991. lord Karington imao sastanak s predsednicima jugoslovenskih republika, u pokušaju da se "sačuva" država. I pored toga, Vlada Crne Gore, koja je vlasnik vile od 1985, ne održava ovo istorijsko zdanje i nudi ga na prodaju. Kupaca, međutim, zasad nema.

- Vilu je projektovao arhitekta Milorad Petijević iz Herceg Novog. Svečano je otvorena 1976. godine kao ekskluzivina kuća za doživotnog predsednika SFRJ, koji se u Igalu lečio od reume. Vila podignuta na veštačkom brdu iznad ulaza u Bokokotorski zaliv ima 5.500 kvadrata i četiri nivoa - prizemlje, prvi sprat, podrum i atomsko sklonište - govori nam vodič Zoran Preočanin, koji nam je otkrio tajne odaja "Galeba".

Tito je u vili zvanično boravio samo četiri puta. Prvi put bio je ovde s Jovankom 25. januara 1977. Pratilo ih je osoblje iz SIV, ađutanti i obezbeđenje JNA. Tito i Jovanka su imali zasebne spavaće sobe, ali zajedničko veliko kupatilo.

- Broz je imao radni kabinet, sobu za tajne razgovore, u kojoj je prvi boravio Huari Bumedijen, nekadašnji predsednik Alžira - otkriva nam male Brozove tajne Preočanin. - Doživotni predsednik Jugoslavije u vili je sedeo kao predsedavajući Predsedništva SFRJ u sredini ogromnog stola. Krajem sedamdesetih ovde je Predsedništvo zasedalo punih 45 dana. Tada je Igalo bio glavni grad Jugoslavije. Uveče bi Broz salu Predsedništva SFRJ pretvarao u bioskop, da bi gledao kaubojske filmove.

Predsedništvo SFRJ u ovoj prostoriji zasedalo 45 dana

Tito je, govori naš "domaćin", boraveći u "Galebu" pio viski. Ručavao je mlince, jer njeguški pršut nije voleo i to, uglavnom, pored sale u trpezariji sa 20 stolica i tapiserijom čuvene Jagode Bulić. Svoje prateće funkcionere i osoblje smeštao je na sprat, u vrlo skromno opremljene apartmane i sobe.

- Vilu su gradila jugoslovenska preduzeća kao simbol SFRJ. Posle Titove smrti "Galeb" je pripao Crnoj Gori, koja ga je koristila za međunarodne političke susrete, ali i za Festival mimoza. Kako se raspala Jugoslavija, tako se i Titova vila rastura. Održavanje je veoma loše, jer su firme koje su je gradile propale i više ne postoje. Nema ko da izradi originalne delove i zameni propali nameštaj i lamperije. A bez tih delova Titova vila gubi autentičnost - priznaje Zoran Preočanin.

U to smo se i sami uverili kada smo ugledali požutele lustere i sijalice, izbledeo patos i plafon, vlagu na zidovima Kamin-sale, po lamperijama apartmana u kome je odsedao i Stane Dolanc. U Dolančevoj sobi stoje kartoni sa otrovom za miševe, koji nagrizaju Titove persijske tepihe iz Makedonije, nameštaj iz Slovenije i posteljinu iz Srbije.

- U podrumu je veliki bazen sa vodenim liftom u kome se Tito kupao. Imao je specijalnu pumpu kao džakuzi u ono vreme. Broz se kupao u bazenu, ali je zahtevao da se voda ne menja dok je on u vili - govori Preočanin. - Pored su dve saune i pet kupatila sa uređajima za terapiju vrelim blatom, strujom, mlazevima vode i masažu. Na dnu vile je atomsko sklonište, koje ni Tito, a ni članovi Vlade Crne Gore nikada nisu koristili.

U vili nema skupocenih umetničkih dela, a ni zlatnog escajga i tanjira s grbom FNRJ, koji su u vreme boravka predsednika SFRJ donošeni iz SIV. Kada je vila 1985. predata u vlasništvo Vladi Crne Gore, zaposleni u njoj su se vratili u Beograd. Tako da ona danas zapošljava dva čuvara, kojima pomažu tri psa.

Vila "Galeb" pripada kompleksu imanja i samom Institutu "Simo Milošević" iz Igala, koji je u državnom vlasništvu Crne Gore. Vlada Crne Gore je raspisivala tender za prodaju vile zajedno sa Institutom, ali kupac se još nije pojavio. Prava cena Titove vile je tajna, ali je sigurno da ona pada, jer se "Galeb" loše održava i propada.

U ŠATORU POSLE ZEMLjOTRESA

Kada je razorni zemljotres 15. aprila 1979. godine pogodio Crnu Goru, predsednik Tito se nalazio u vili "Galeb" u Igalu. Odmah je s vozačem otišao do Kamenara da vidi razrušeni put i kuće. Nije poslušao obezbeđenje da se vrati u Beograd. Noćio je pod šatorom iz straha da se i njegova vila "Galeb" ne sruši. Crnogorci su se potom šalili da je "Bog gađao Tita, ali ga je promašio!"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: