Uživaoci marihuane imaju lažna sećanja?

Skeniranje mozga pokazalo je da se osobe koje konzumiraju kanabis mogu živeti u izmenjenoj verziji realnosti.

Život

Izvor: Daily Mail

Četvrtak, 23.04.2015.

21:45

Default images
Foto: Beta/AP

Naš mozak ponekad nas vara, pa se “sećamo” stvari koje se nikada nisu dogodile.

Ove greške u memoriji najčešće su zastupljene kod starijih osoba i osoba sa određenim psihičkim oboljenjima.

Istraživači Nezavisnog univerziteta u Barseloni, međutim, nedavno su ustanovili da se ovi problemi sa memorijom javljaju češće i kod ljudi koji puše marihuanu.

Naime, u istraživanju u okviru kojeg su ispitanici dobili zadatak da uče napamet serije reči, kod konzumenata kanabisa uočena je manja aktivnost hipokampusa, dela mozga zaduženog za skladištenje memorije i prizivanje sećanja.

“Dobijeni rezultati upućuju na to da kod dugogodišnjih konzumenata kanabisa postoji znatno veći rizik od nastajanja grešaka u memoriji, čak i tokom perioda apstinencije”, izjavili su autori istraživanja.

U sličnoj studiji, koju su početkom meseca sproveli naučnici sa Nortvestern univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama, istraživači su ustanovili da trogodišnje kozumiranje marihuane kod tinejdžera može da ostavi negativne posledice na dugoročnu memoriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: