Hladna rupa - najveća struktura u svemiru

Naučnici su pokušali da otkriju poreklo najvećeg objekta u svemiru – ogromne hladne rupe koja bi iz korena mogla da promeni naše poimanje kosmosa.

Život

Izvor: Guardian

Utorak, 21.04.2015.

11:30

Default images
ESA Planck Collaboration

Džinovska rupa koja u prečniku ima 1,8 milijardi svetlosnih godina zapravo je “hladno mesto” u svemiru koje je zadavalo glavobolje naučnicima još od kako je otkriveno 2004.

“Ako se rupa nalazi između nas i radijacije preostale od perioda Velikog Praska, to bi mogao biti znak da postoji izuzetno retka struktura u svemiru”, kažu naučnici Instituta za astronomiju Univerziteta na Havajima.

Hladno mesto nalazi se u sazvežđu Eridana na južnoj galaktičkoj hemisferi. Rupa je pronađena uz korištenje 3D mapa svemira. Inače, kako bi stvorili pouzdanu sliku svemira, naučnici moraju da mapiraju najpre najudaljenije delove, kako bi videli ono što se nalazi pred njima. Zbog toga je velika rupa bila gotovo neprimetna, uprkos tome što se nalazi relativno blizu.

Rupa zapravo nije prazan prostor, nego deo svemira koji sadrži manje materije u odnosu na druge delove svemira. Iz tog razloga ona može “zarobiti” energiju svetlosti koja prolazi kroz nju.

Međutim, ovim otkrićem problem se samo produbljuje.

“Sada moramo da otkrijemo kako nastaje ta praznina”, kaže dr Roberto Trota, kosmolog Imperial koledža u Londonu.

Još zagonetnije je to što je rupa odgovorna za svega 10 odsto razlike u temperaturi na “hladnom mestu” svemira.

“Praznina jeste najveća u svemiru, ali to ne objašnjava celo hladno mesto, o kom još ništa ne znamo”, kaže profesor Karlos Frenk, kosmolog Univerziteta u Daramu.

Ovo delimično objašnjenje možda upućuje na “egzotičnu fiziku”, za naučnike nove fenomene o kojima se još ništa ne zna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: