"Žene nisu dobre u šahu, jer ne razmišljaju kao muškarci"

Bivši šahovski velemajstor Najdžel Šort dobio je oštre kritike, nakon što je izjavio da “treba dostojanstveno prihvatiti” da žene u šahu nisu dobre kao muškarci.

Život

Izvor: Independent

Ponedeljak, 20.04.2015.

10:12

Default images

Foto: Chris Preen / Flickr.com

Šort koji trenutno živi u Grčkoj, rekao je za magazin “New in Chess” da su muškarci i žene različiti.

“Zašto treba da funkcionišu na isti način? Nemam ni najmanji problem da priznam da moja supruga ima viši stepen emocionalne inteligencije od mene”, rekao je on.

“Isto tako, ona se ne stidi da me zamoli da isparkiram auto iz naše uske garaže. Ni jedno od nas nije bolje od onog drugog – mi samo vladamo različitim veštinama. Bilo bi divno kada bi više devojčica igralo šah na visokom nivou, ali umesto da se žale na neravnopravnost, trebalo bi da to dostojanstveno prihvatimo kao činjenicu”.

Amanda Ros koja se nalazi na čelu jednog londonskog šahovskog kluba kaže da je “neverovatno štetno da neko tako ugledan praktično promoviše seksizam”.

Ona je takođe istakla da je bivša svetska šampionka Judit Polgar svojevremeno “potukla” Šorta.

Vodeća britanska šahistkinja Sabrina Čevans kaže da se žene u tom sportu često suočavaju sa seksizmom, zbog čega neke i odustaju.

“U šahu definitivno ima seksizma i s njim sam se suočavala tokom cele karijere. Pitali su me da li želim da igram za juniorsku sekciju; mnogi muškarci nisu želeli da veruju da dolazim na turnire da igram”, kaže ona.

Šort je reagovao na kritike Amande Ros na Twitteru.

“Izgleda da me nisi razumela. Muškarci i žene imaju različite mozgove. To je biološka činjenica. Štaviše, nikad nisam rekao da je ženski mozak inferioran. To je tvoj grub i neistinit pokušaj da od mene napraviš karikaturu”, napisao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: