Isusov lik na tkanini - čudo ili prevara?

Torinski pokrov od danas je izložen u katedrali grada na severu Italije po kome je dobio ime i do juna će biti dostupan javnosti koja je podeljena po pitanju autentičnosti te relikvije za koju vernici tvrde da je u nju bilo umotano Isusovo telo, a skeptici da je u pitanju srednjevekovna prevara.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 19.04.2015.

15:42

Default images

Kako prenose elektronski mediji, razgledanje platna je besplatno, ali se termin mora rezervisati i do sada se prijavilo više od milion ljudi.

Poslednji put Torinski pokrov bio je izložen 2010. i tada ga je pogledalo 2,5 miliona ljudi.

Komad tkanine dugačak 4,36 metara, a širok 110 centimetara, ima mrlju u obliku ljudskog tela i navodno mrlje od rana od razapinjanja na krstu. Na njemu se navodno vidi i otisak lica Isusa Hrista. Dobio je naziv po katedrali Svetog Jovana Krstitelja u Torinu gde se čuva.

Pokrov je, prema legendi, pronadjen u jednoj francuskoj katedrali u 14. veku, ali se ne zna kako je tamo dospeo. Vatikan je od 1983. zvanični vlasnik pokrova koje su mu poklonili naslednici kraljevske kuće Savoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: