Joda pronađen u srednjevekovnom rukopisu

Figura zelenog tena u jednom srednjevekovnom rukopisu poštovaocima serijala “Ratovi zvezda” mogla bi se učiniti vrlo poznato.

Život

Izvor: Daily Mail

Subota, 18.04.2015.

22:55

Default images

Crtež prikazuje stvorenje u ogrtaču, sa dugim, šiljatim prstima i zašiljenim ušima – baš onako kao što izgleda popularni fantastični lik Joda.

“Ovaj prikaz potiče iz srednjevekovnog rukopisa poznatog kao ‘Dekretalije pape grgura IX’, koji je nastao između 1300. i 1340. godine u Francuskoj. Voleo bih da kažem da je zaista u pitanju predstava čuvenog filmskog lika, ali u pitanju je zapravo ilustracija biblijske priče o Samsonu. Svakako se može reći da je umetnik imao bujnu maštu!”, izjavio je Džulijan Harison, kustor Britanske biblioteke.

Doktor Harison je dodao da je u pitanju neobičan ukrasni dodatak strani, na kojoj su predstavljena i bića koja su pola ljudi-pola zivotinje.

Prema biblijskom iskazu, Bog je Samsonu podario natprirodnu snagu kako bi uspeo da se izbori protiv neprijatelja i izvede junačke podvige poput ubijanja lava, savladavanja cele vojske Filistejaca pomoću vilične kosti magarca i uništavanja paganskog hrama.

Ali, Samson je imao dve slabosti – svoju kosu, bez koje bi postao slab i nemoćan, i sklonost ka nepouzdanim ženama.

Ove slabosti pokazale su se kao fatalne u priči o Samsonu i Dalili.

Ipak, nije jasno koji lik bi u priči trebalo da predstavlja ‘Joda’.

Niko ne kaže da je ovaj lik uticao na stvaranje filmskog lika, ali ako je verovati “Star Wars” predanjima, Joda je imao 900 godina kada je film sniman kasnih sedamdesetih. Da je zaista prikazan u rukopisu, značilo bi da je Joda tada bio star 260 godina.

Foto: Jules Morgan/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: