Dvogodišnja devojčica postala najmlađa kriogeno zamrznuta osoba

Sve je počelo kada je devojčici dijagnostikovan tumor na mozgu nakon što se jedan dan nije probudila.

Život

Izvor: Dnevnik

Subota, 18.04.2015.

19:44

Default images
Foto: Thinkstock

Dvogodišnja devojčica postala je najmlađa kriogeno zamrznuta osoba u nadi da će jednog dana biti oživljena.

Materin Noavaratpong je ranije ove godine skinuta s aparata za održavanje života na kojima je završila zbog tumora na mozgu. Bolest joj je dijagnostikovana kada su je roditelji, oboje lekari, prošle godine hitno odveli u bolniciu u Bangkoku nakon što se nije probudila.

Lekari su otkrili 11 centimetara dug tumor i operacijom uklonili jednu polovinu. Nakon operacije, roditeljima je rečeno da su šanse da se devojčica probudi iz kome vrlo male.

Ali, njen otac Sahatorn Noavaratpong ubrzo je obavešten da je devojčica povratila svest.

“Odlučili smo da se borimo protiv raka”, rekao je otac. Sledećih nekoliko meseci devojčica je prošla kroz niz operacija tokom kojih je izgubila 80 odsto leve strane mozgda. Uprkos teškoj borbi, rak se proširio na celi mozak.

Tada su, kaže, otac, shvatili da je kraj. Članovi porodice držali su devojčicu u naručju pre nego što su je lekari isključili s aparata.

Pre donošenja takve odluke, porodica je kontaktirala Alkor organizaciju za produženje života (Alcor Life Extension Foundation). Reč je o jednoj od najvećih organizacija koja pruža uslugu kriogenog zamrzavanja.

Direktor Ajron Drejk rekao je da organizacija prihvata Materin kao pacijentkinju.

Nadali su se da će dvogodišnjakinja biti preseljena u njihovu bolnicu. Nažalost, njeno zdravstevno stanje iz dana u dan se pogoršavalo i dva dana pre predviđenog leta za SAD stavljena je na respirator, što je eliminisalo mogućnost putovanja avionom.

Zbog toga je tim bio prisiljen da proceduru obavi na Tajlandu pre slanja tela u Ameriku. Mozak devojčice izvađen je i uskladišten u rezervoar od nerđajučeg čelika ispunjenog tečnim azotom. Njeno telo je zamrznuto i u takvom stanju će biti do pronalaska leka i načina za njen potpuni opravak.

“Bilo je potrebno veliko logističko planiranje, ali mi smo vrlo zadovoljni rezultatima”, izjavio je Drejk.

Uprkos svemu, porodica je zadržala pozitivne misli. Otac je poručio da je telo zamrznuto u Arizoni i čeka dolazak novih tehnologija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: