Rusi zabranjuju igračke koje liče na oružje

Član Javnog veća Rusije, Vladimir Slepak zatražio od ruskih zakonodavaca da zabrane prodaju igračaka koje izgledaju kao vatreno oružje uz navode da bi takav potez sprečio nastanak i razvijanje nasilja.

Život

Izvor: B92

Petak, 17.04.2015.

11:11

Default images
Foto: Thinkstock

Vladimir je inicirao promenu zakona koji reguliše proizvodnju i prodaju igračaka koje predstavljaju realne kopije vatrenog i drugog vrsta oružja, a koji su već usvojile neke države u Americi, Brazil, Venecuela i mnoge druge zemlje.

U svom pismu koje je uputio ruskom zakonodavstvu Slepak se osvrće na statističke izveštaje prema kojima se vidi da je do 10 odsto pljački širom sveta izvršeno uz upotrebu replika oružja.

Aktivista je takođe napomenuo da postojeći ruski zakoni dozvoljavaju policiji da protiv osoba koje ugrožavaju bezbednost naroda upotrebe vatreno oružije, a to može dovesti do potencijalnog ubijanja tinejdžera koji poseduju igračke ili replike pištolja.

Ovakvih nesrećnih ubistava tinejdžera je na žalost sve više u svetu, a donošenje ovog zakona bi to možda moglo da spreči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: