Propada tihi svedok nastanka dinastije Karađorđević

U selu Gorovič u opštini Topola nalazi se crkva koja svedoči o stvaranju dinastije Karađorđević. Iako ju je Zavod za zaštitu spomenika kulture proglasio nepokretnim kulturnim dobrom, ona i dalje propada.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.04.2015.

18:23

Default images
Crkva u Gorovièu

Ekipa B92 je prva koja je istraživala istoriju ovog mesta.

Više izvora govori o poreklu gorovičanske crkve. Srpska pravoslavna crkva je prihvatila onaj koji kaže da je iz perioda cara Dušana.

Otkako su crkve građene ova je jedna od najvećih i najstarijih u Šumadiji. Preživela je i period Otomanskog carstva.

“Crkva je obnavljana više puta zbog podloge i urušavanja, akoje vidite sada, a definitivno je napuštena 1860”, kaže Igor Petrović iz Kulturnog centra Topole.

Crkva beleži važne i zanimljive trenutke srpske istorije. Prema pričama Karađorđevih savremenika, vožd je upoznao Jelenu u obližnjem selu i venčao se s njom baš tu. Tako je započelo stvaranje jedne od dve najveće srpske dinastije.

“Kada je ukrao devojku Jelenu iz Masloševa, on se i venčao u ovoj crkvi 1786. godine, po tvrdnji Gaje Pantelića Vodeničarevića, inače prijatelja Karađorđa još od detinjstva”, kaže Petrović.

Pred prvi boj s Turcima Karađorđe je ovde došao sa vojskom.

“Polaskom iz Smederevske Palanke u prvi boj protiv Turske vojske,, u boj na Rudniku on je sa vojskom uz pratnju dobošara prošao ovim krajem”, kaže Igor Petrović.

On je istraživanje o istoriji crkve, koje je finansiralo Ministarstvo kulture, zabeležio u svojoj neodštampanoj knjizi. Dokazao je da su priče naroda sela Gorovič, koji vekovima pamti ono što istorija nije zabeležila, tačne.

“Oni su naseljavali ovu teritoriju i pre i posle Velike soebe naroda. Znači, nisu odavde odlazili. Možemo govoriti o tim ljudima kao čuvarima jednog istorijskog događaja i kolektivnog pamćenja”, kaže Petrović.

Srbi već vek i po ne mogu da prepoznaju kulturnu i istorijsku vrednost crkve koja svedoči o njihovom vremenu. Kako ne bi dalje propadala, opština Topola planira da je zaštiti posebnom staklenom konstrukcijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: