“Transplantacija glave može biti mnogo gora od smrti”

Tridesetogodišnji Rus Valeri Spiridonov postao je senzacija na internetu kada je izjavio da će dobrovoljno dozvoliti lekarima da njegovu glavu presade na drugo telo. Brojne stručnjake, međutim, ova vest nije nimalo obradovala.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 09.04.2015.

13:59

Default images

Foto: David Castillo Dominici/FreeDigitalPhotos.net

Rus, koji boluje od Verding-Hofmanove bolesti, zbog čega su mu atrofirali mišići i zbog čega je prikovan za kolica, dobrovoljno se javio da bude prvi pacijent kojem će kontroverzni italijanski hirurg Serđo Kanavero izvršiti transplantaciju glave.

Ali neurolog Hant Batjer smatra da bi ovaj poduhvat mogao da prozrokuje znatno gore posledice od smrti.

“Ne bih to poželeo nikome. Čak i da sam sam bolestan, nikada ne bih pristao da mi neko uradi tako nešto”, kaže Batjer i dodaje da bi transplantacija glave mogla da prouzrokuje dosad neviđene i nikad iskušene negativne posledice.

Sa svojim kolegom saglasan je i Artur Kaplan, direktor medicinske etike u Medicinskom centru Langon Univerziteta u Njujorku. On je doktora Kanavera, hirurga koji se sprema da obavi ovaj komplikovani zahvat, jednostavno nazvao “ludim”, istakavši da bi telo, na koje je presađena glava pacijenta, postalo preplavljeno hemijom i putanjama znatno drugačijim od onih na koje je naviklo, što bi moglo da prouzrokuje katastrofalne posledice.

Transplantacija glave već je izvedena na jednom majmunu 1970. godine. Životinja je preživela zahvat, ali više nije imala sposobnost da diše i kreće se, jer kičmena moždina i telo nisu bili pravilno povezani. Pošto je telo odbacivalo novu glavu, majmun je uginuo nakon osam dana.

Doktor Kanavero nada se da će izvršiti zahvat 2017. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: