Apel da se ne koriste udžbenici koji diskriminišu LGBT

Organizacija za lezbijska ljudska prava Labris apelovala je danas na Ministarstvo prosvete da se povuku iz upotrebe udžbenici u kojima postoje diskriminatorni sadržaji protiv LGBT populacije.

Život

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.04.2015.

17:46

Default images
Foto: Thinkstock.com

Labris navodi da je sproveo istraživanje sadržaja udžbenika koji su u upotrebi u toku školske 2014/15. godine i po kome se pokazalo da se u devet srednjoškolskih udžbenika iz biologije, pshologije i medicine na čak 18 mesta nalazi eksplicitno diskriminatorski sadržaj, čime se krši Ustav i niz zakona Srbije.

"Jedan od ovih udžbenika odobren je 2011. godine", navode u Labrisu i ističu da je o nalazima istraživanja obavešteno Ministarstvo prosvete i da su slučajevi diskiminacije publikovani u brošuri, a mogu se naći i na sajtu te organizacije.

Dokaz da su ovi udžbenici i dalje u upotrebi jeste i to što su navedeni na sajtu Ministarstva, u delu izvod iz registra odobrenih udžbenika - školska 2014/2015. godina, saopštio je Labris, povodom izjave ministra Srđana Verbića pre tri dana da ne postoje tekstovi koji bi na bilo koji način diskriminisali pripadnike LGBT populacije.

U saopštenju Labrisa podseća se da je poverenica za zaštitu ravnopravnosti još 2011. godine formirala radnu grupu za analizu nastavnih planova i programa i nastavnih materijala za osnovnu i srednju školu.

U junu te godine poverenica je dala preporuke Ministarstvu prosvete, Nacionalnom prosvetnom savetu, Zavodu za unapređivanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, u kojima je traženo uklanjanje diskriminatornih sadržaja iz nastavnih materijala i prakse i promovisanje tolerancije i poštovanja ljudskih prava.

"Do danas diskriminatorni sadržaj nije izmenjen, niti su preduzeti konkretni koraci da se nešto po tom pitanju učini", navodi Labris.

Ministar Srđan Verbić je, na sastanku s ambasadorom Kraljevine Holandije Loranom Luisom Stokvisom 30. marta, rekao da su svi udžbenici koji su odobravani od 2009. godine usklađeni sa Zakonom o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima i Standardima kvaliteta udžbenika.

"To znači da ne postoje tekstovi koji bi na bilo koji način diskriminisali pripadnike ove populacije. Takodje su uskladjeni sa definicijom Svetske zdravstvene organizacije i zakonima koji regulišu prestupe i krivična dela. Pripadnici LGBT populacije se definišu kao zdrave osobe i to nije kažnjivo", navedeno je u saopštenju Ministarstva nakon sastanka ministra Verbića s ambasadorom Stokvisom.

Međutim, Labris ukazuje da je izjava ministra nepotpuna jer se, kako ističe, odnosi samo na udžbenike koji su odobravani od 2009, a zanemaren je podatak da je u srednjim školama u Srbiji još u upotrebi izvestan broj udžbenika koji su odobreni pre 2009. i u kojima postoje diskriminatorni sadržaji protiv LGBT populacije.

"Neki od ovih udžbenika su odobreni pre više od 20 godina", navode u Labrisu i ističu da je u saopštenju Ministarstva data neptpuna slika o diskriminatornim sadržajima u obrazovanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: