Novo futurističko vozilo: NASA testira sopstveni "leteći tanjir"

NASA je počela da testira LDSD, novo futurističko vozilo nalik letećem tanjiru koji će omogućiti prevoz težih tereta i njihovo sigurno sletanje na planetu poput Marsa.

Život

Izvor: 24sata.hr

Sreda, 01.04.2015.

16:15

Default images
Printscreen

Leteći tanjiri često su se u stripovima i filmovima prikazivali kao omiljeno prevozno sredstvo vanzemaljskih vrsta koje dolaze na Zemlju, a NASA sada pokazuje da dizajn s rotirajućim diskovima i nije potpuno bezvezan.

NASA traži siguran i spor način kojim će letelice veće i teže od sadašnjih moći da slete na Mars i druga svemirska tela.

Ovde dolazi LDSD, vozilo koje je namenjeno usporavanju pri brzinama većim od zvuka u okruženju niske gustoće, poput atmosfere na Marsu. Glavni zadatak mu je transport težih tereta pa bi ovo vozilo moglo omogućiti ljudsko istraživanje Marsa, kao i boravak ljudi na crvenoj planeti.

LDSD je kombinacija više manjih uređaja koji koriste različite metode za smanjenje brzine uključujući i padobrane.

Oko diska se može naduvati balon koji povećava njegovu površinu i usporava letelicu, a potom se može aktivirati i padobran koji će letelicu dodatno usporiti.

U junu će letelicu testirati iznad Havaja. Balonom će je podići na 36 kilometara visine, a potom će uz pomoć raketnog motora ubrzati prema Zemlji na brzini od 3.8 Maha a zatim će aktivirati njene sisteme za usporavanje i kontrolisano sletanje u Tihi okean.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: