Merkur ne izgleda onako kako smo mislili

Najnovije istraživanje pokazalo je da je površina Merkura prekrivena crnom prašinom koja čini da planeta izgleda izgleda tamnije nego što jeste.

Život

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2015.

14:45

Default images

Istraživanje, koje je sproveo Megan Bruk Sial tokom postdoktorskih studija na Braun univerzitetu na Roud Ajlandu, pokazalo je da je površina Merkura prekrivena crnom ugljeničom prašinom, nastalom kao posledica prolaska kometa tokom milijardi godina.

Planete na kojima nema vazduha, poput Meseca, vremenom dobijaju tamniju boju koju uzrokuju naleti mikrometeorita i solarnih vetrova, procesi koji stvaraju tanak sloj gvozdenih nanočestica na površini planete.

Ali, istraživanja su pokazala da se na površini Merkura nalazi vrlo malo gvožđa, svakako ne dovoljno za toliko taman izgled planete.

Prema proračunima Bruk Siala, površina Merkura sadrži između 3 i 6 odsto ugljenika. Sitne čestice, integrisane u površinu planete, na pojedinim mestima smanjuju odbijanje svetlosti na samo 5 odsto, zbog čega planeta dobija sasvim drugačiju boju.

Foto: NASA Goddard Space Flight Center/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: