Sat za našu planetu

Preko 7000 hiljada gradova širom sveta u 27 različitih vremenskih zona je od 20:30 do 21:30 isključilo svetla kako bi na taj način dali doprinos borbi protiv klimatskih promena.

Život

Izvor: B92

Subota, 28.03.2015.

20:30

Default images
BETA/AP Photo/NASA

Akcija "Sat za našu planetu", ove godine pod sloganom "Promeni klimatske promene", održava se po deveti put, uz učešće više od 150 zemalja sa više stotina miliona ljudi.

Mnoge od najčuvenijih turističkih znamenitosti poput Ajfelove kule u Parizu, Big Bena u Londonu, Golden Gejt mosta u San Francisku i Koloseuma u Rimu su na kratko odmorili od blještave svetlosti.

Inicijativa za pokretanje kampanje, čiji je organizator Svetski fond za prirodu, prvi put je nastala 2007. godine u Sidneju, a dobrovoljnoj akciji Srbija se priključila prvi put 2009. godine.

Ove godine u Srbiji u akciji učestvuje oko 80 gradova i opština, više od 170 škola i više od 100 nevladinih organizacija, kao i 40 preduzeća.

Tokom "Sata za našu planetu" u Beogradu je bila isključena rasveta Kalemegdanske tvrđave, četiri mosta na Savi, Skupštine grada i drugih državnih zdanja, Hrama Svetog Save i drugih crkava, Trga Republike, zgrada muzeja.

Učesnik ove globalne akcije može biti svako, a osnovni cilj je ušteda energije i smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Kako je akcija protekla u zemljama istoka, možete videti ovde: *
*

#iLoveCapeTown #EarthHour #V&AWaterfront #Orchestra #Unplugged #LightsOFF

A video posted by Mageshen Tristen Naidoo (@mageshennaidoo) on

* * *
*

Ini aksiku, mana aksimu? #earthhour #aksianakmedan

A photo posted by Sindi Amelia (@ssindiamelia) on

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: