Najveće okupljanje blizanaca južne hemisfere

Ukoliko ste imali priliku da posetite Melburn prošle nedelje, moglo vam se desiti da imate osećaj da vidite duplo.

Život

Izvor: B92

Subota, 28.03.2015.

08:10

Default images

Naime, u blizini Melburna održan je Festival blizanaca, jedno od najvećih okupljanja blizanaca na južnoj hemisferi. Pored blizanaca, učestvovale su trojke, četvorke i svi koji imaju svoje "duplikate".

Više od 3.000 ljudi, što blizanaca što trojki i četvorki, okupilo se Kulfildu, jugoistočno od Melburna, gde se već tradicionalno održava Festival blizanaca.

Na festivalu su birani najsličniji blizanci, ali i oni koji najmanje liče. Takođe su izabrani i pobednici u kategoriji "blizanci plus", a kao najstarije i najsličnije u ovoj katergoriji su izabrane sestre Volš - Florens, Betsi i Doroti, trojke, koje su izuzetno slične. Sve su one složne u jednom, a to je da ne bi mogle da zamisle život bez svojih sestara.

"Mi smo zaista bliske, ne bih mogla da zamislim život bez njih. Razmišljamo na bukvalno isti način i neverovatno smo povezane", kaže Florens.

Velšova kaže da je zaista izuzetna stvar doći na jedan ovakav skup i videti toliko identičnih lica na jednom mestu.

Festival je osmišljen tako da se ceo dan nešto dešava i da se stalno nagrađuju učesnici u raznim kategorijama. Pored najsličnijih, najstarijih i najmlađih učesnika, ovde se održavaju i takmičenja u talentima, gde blizanci iskazuju svoje talente, a jedini uslov je da zajednički moraju da pokažu za šta su telentovani.

Ovaj neobični skup ima i svoj naučni značaj, jer istraživači ceo dan traže odgovarajuće blizance koje "regrutuju" za razne projekte u kojima se istražuje psihologija, ali i ostali aspekti života blizanaca.

Profesor Džef Krejg kaže da je ovo izuzetan dan i za naučnike, koji su ceo dan proveli ispitujući blizance.

"Ovde je i veliki broj blizanaca koji su došli isključivo da razgovaraju s istraživačima. Naime, ovde su celi timovi naučnika, koji, pored njihove psihološke strane, proučavaju i razne bolesti i njihov uticaj na identične blizance", kaže Krejg.

Stjuart i Filip Denijel su identični blizanci, koji već četvrti put prisustvuju ovom neobičnom festivalu. Kažu da su imali prilike da obiđu i druge blizanačke festivale širom sveta.

"Ovi festivali su zaista jedinstvena prilika da vidite toliko blizanaca, toliko identičnih ljudi na jednom mestu. Svi mi zajedno razmenjujemo iskustva i delimo savete. Kada posetite jedan ovakav festival, shvatite da je to toliko interesantno i zabavno, da morate da posetite i druge", kaže Filip Denijels.

Inače, oni dodaju da je imati blizanca izuzetno isksustvo, iako za porodicu to nekada zume da bude opterećenje.

"Život porodica koje imaju blizance ili čak trojke ili četvorke može da bude težak zbog finansijskih poteškoća, ali i tenzije odgoja više dece odjednom. Međutim, to se kasnije sve isplati", kažu braća Danijels i dodaju: "To se kasnije pokaže kao veliko blago, jer ta deca uvek imaju uzajamnu podršku i nikada nisu sama."

Foto: Eddy Van 3000/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: