Opasnost od hibridnih "supertermita"

Termiti su među najdestruktivnijim štetočinama na Zemlji, a godišnje uzrokuju više od milijardu dolara štete samo građanima u SAD.

Život

Izvor: klix.ba

Četvrtak, 26.03.2015.

18:20

Default images
Foto: Thinkstock

Naučnici na Floridi otkrili su da su se dve najrazornije grupe termita počele pariti i stvarati hibridne kolonije koje rastu dvostruko brže od uobičajene.

Istraživači kažu da je reč o novim "supertermitima", koji su za razliku od drugih vrsta mnogo destruktivniji, a samim tim mogu uzrokovati veće troškove.

Florida je jedno od retkih mesta na svetu, pored Tajvana i Havaja, gde egzistiraju obe vrste najdestruktivnjih azijskih i formoških termita.

Hibridno potomstvo azijskih i formoških termita moglo bi se povećati, a kako navode naučnici, to nije dobra vest, jer će ubrzo naneti velike štete.

Navodno su se termiti počeli međusobno razmnožavati zbog klimatskih promena, ali još nije poznato hoće li hibridno potomstvo biti plodno ili neće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: