Otkriven potpuno novi materijal

Novi materijal se zove katsenit, a njegovo otkriće je direktan dokaz da mehanohemijska sinteza omogućava dobijanje novih materijala koje je inače teško ili nemoguće dobiti.

Život

Izvor: Veèernji list

Četvrtak, 26.03.2015.

14:10

Default images

Naučni tim predvođen dr sc. Ivanom Halasom s Instituta Ruđer Bošković i dr sc. Tomislavom Friščićem s Univerziteta “Mc Gill” u Montrealu otkrio je novi neobični materijal - katsenit.

Ovo otkriće, do kojeg su naučnici došli pomoću metode difrakcije rendgenskog zračenja, direktan je dokaz da mehanohemijska sinteza omogućava dobijanje novih materijala koje je inače teško ili nemoguće dobiti, saopštio je Institut Ruđer Bošković.

Rad je objavio i ugledni časopis "Nature Communications", što ukazuje na to da je reč o otkriću koje će značajno doprineti razvoju mehanohemije.

Naučnici su novi materijal nazvali katsenit u čast kolegi Atanasiosu D. Katsenisu, koji je prvi autor rada.

“Važno je istaći da je novi materijal otkriven u sistemu koji se intenzivno istražuje poslednjih desetak godina, a koji ima potencijal za primenu pri skladištenju i razdvajanju gasova. Uprkos svim dosadašnjim istraživanjima, katsenit do sad nije bio otkriven. Ovi rezultati su važni jer predstavljaju prvi konkretan iskorak u korist onoga u šta se već odavno sumnja, a to je da postupak mlevenja stvara međufaze sa strukturama koje nisu ostvarive u uobičajenim uslovima”, rekao je Halas.

“Iako ovaj novi materijal najverovatnije neće doživeti svoju praktičnu primenu, jer se radi o materijalu kratkog veka, njegovo otkriće predstavlja iskorak u razumevanju obrade materijala na industrijskoj skali i otvara sasvim novu oblast za generisanje prethodno nedostupnih struktura”, istakao je Friščić.

Foto: Raymond Bryson/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: