Obrazovanje: Polni stereotipi duboko ukorenjeni

Dečaci su više skloni tome da napuste školu ili se opredele za prirodne nauke, dok su devojčice vrednije i više vole društvene nauke, saopštila je danas organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u izveštaju o obrazovanju mladih u 65 država.

Život

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 05.03.2015.

13:45

Default images

"Razlike u školskom uspehu dečaka i devojčica nisu nastale zbog polne razlike već na to utiču škola, porodica i društvo", navodi se u studiji u kojoj se ističe da su polni stereotipi duboko ukorenjeni svuda u svetu.

OECD je ispitao 510.000 petnaestogodišnjaka u zemljama članicama organizacije.

"Dečaci su manje skloni da se posvete školi od devojčica i često napuste obazovanje uz obrazloženje da je to gubitak vremena", navela je organizacija.

S druge strane, devojčice manje vole prirodne nauke, kao što su matematika, fizika ili informatika, ali imaju veće ambicije.

"Dečaci prosečno sat i po manje nedeljno uče od devojčica, jer vole video-igrice, dok devojčice vole da čitaju knjige", navodi se u izveštaju i dodaje da na devojčice pozitivnije utiče društvo.

Studiju je na zahtev OECD-a sproveo međunarodni program koji prati školski uspeh učenika.

Foto: John Morgan/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: