VICE: Šta možeš u Srbiji kada si u invalidskim kolicima

Kako može da izgleda život kada sa nepunih deset godina saznaš da više nikada nećeš moći da hodaš?

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2015.

13:28

Default images

VICE je zato blejao sa Nemanjom Radičevićem iz Kraljeva. Nemanja ima 18 godina i taj je dečak koji ne hoda od desete godine. Međutim, kolica ga nikada nisu sputavala da živi život na način na koji on želi - nemirno i uzbudljivo. Naš zajednički drug, preko kog sam i upoznala Nemanju pre dve godine, posvetio mu je rep pesmu "Heroj" koja do detalja opisuje odnos koji ovaj Kraljevčanin ima prema životu.

Bez obzira na invaliditet, Nemanja živi kao svaki prosečni tinejdžer u Srbiji. Ide u školu, trenira, putuje – ne dozvoljava da mu bilo kakav hendikep promeni život.

- Rođen sam bez jednog pršljena, i prvo je rečeno da nikada moći da hodam. Međutim, bez obzira na dijagnozu koja nije uopšte davala nade, ja sam kao mali imao sigurno preko 15 operacija. Nakon tih zahvata sam počeo da jačam mišiće, na nogama sam imao longete i pokušavao da hodam uz pomoć štaka, priča Nemanja za VICE.

Nemanja je uz podršku roditelja u jedanaestoj godini čak počeo da hoda bez pomagala. Međutim, nakon brojnih zahvata, otišao je na poslednju operaciju koja ga je, nažalost, vratila na sam početak. Nakon višegodišnjeg truda rečeno mu je da više neće moći da hoda.

- Došlo je do komplikacija tokom poslednje operacije, i opet sam bio na početku. Jednostavno nisam imao više snage da prolazim kroz sve to ponovo, posle tog saznanja, rešio sam da prihvatim da ću biti nepokretan i da počnem da živim sa tom činjenicom, dodaje ovaj hrabri momak koji je pre šest godina počeo da se interesuje za disciplinu hard-kor siting.

Otkako je na internetu pronašao informacije o ovom sportu, odlučio je da invalidska kolica upotrebi i na drugi, prema njegovom mišljenju, veoma uzbudljiv način.

Ostatak teksta pročitajte na Vice.com/rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: