Bliži se najveće pomračenje Sunca u poslednjoj deceniji

Pomračenje Sunca koje će blokirati oko 90 procenata Sunčeve svetlosti i biti vidljivo širom Evrope sledećeg meseca biće najveći događaj te vrste u poslednjih 16 godina.

Život

Izvor: Daily Mail

Sreda, 25.02.2015.

09:37

Default images
Ilustracija (Foto: YouTube Printscreen)

Mesec će 20. marta baciti senku na Sunčevu svetlost koja dospeva do zemlje i u Srbiji će zakloniti oko 50 odsto diska Sunca.

Puno pomračenje biće vidljivo na severu Skandinavije i Farskim ostrvima.

Poslednje pomračenje koje je bilo vidljivo ovako velikom broju stanovnika sveta dogodilo se 11. avgusta 1999.

Tada je Mesečeva senka počela da prelazi preko Sunca iznad Atlantskog okeana, a uskoro je pomračenje bilo vidljivo u Velikoj Britaniji, na severu Francuske, Belgiji, Luksemburgu, Nemačkoj, Austriji i balkanskim zemljama.

Bilo je to prvo potpuno pomračenje vidljivo u Evropi još od 22. jula 1990.

U svetskom kontekstu, maksimalno trajanje totalnog pomračenja sledećeg meseca biće duže za dva minuta i 23 sekunde u odnosu na pomračenje iz 1999.

Novog potpunog pomračenja vidljivog u Evropi neće biti do 2026.

Interesantno je da su astronomi za 20. mart, kada se inače obeležava prolećna ravnodnevica, najavili i takozvani “supermesec”.

Kako će izgledati pomračenje 20. marta nad Srbijom možete pogledati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: