Pojavilo se još misterioznih kratera na "kraju sveta"

U Sibiru je primećeno još misterioznih kratera, a naučnici počinju da se brinu zbog ovog fenomena.

Život

Izvor: Newser

Utorak, 24.02.2015.

12:50

Default images
Foto: YouTube Printscreen

Vasilij Bogjavljenski, zamenik direktora Istraživačkog instituta za naftu i gas u Rusiji, kaže da je primećeno još barem sedam sumnjivih kratera, od kojih se pet nalazi u regiji poznatoj kao “kraj sveta”.

“Poredio bih ovo s pečurkama. Kad nađete jednu, budite sigurni da ih ima još. Mislim da bi moglo da se nađe još 20-30 kratera”, rekao je on za "Sajberijan tajms", pozivajući na hitnu istragu kako bi se “sprečila potencijalna katastrofa”.

Bogjavljenski, koji planira rizičnu ekspediciju do dna kratera, i drugi stručnjaci smatraju da emisije gasa, povezane s klimatskim promenama, izazivaju pojavljivanje rupa.

“Proces koji ih izaziva verovatno se odvija u širokoj oblasti večno zaleđenog dela Sibira”, kaže šef američkog Projekta za geološka istraživanja gasa u SAD.

“Naučnici bi trebalo da sprovedu još istraživanja, kako bi otkrili zašto se javljaju, kako se menjaju vremenom i da li je moguće predvideti pojavu novih rupa”, kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: