Bekamov "projekat 7": Pomoć deci Srbije

Bivši engleski fudbaler Dejvid Bekam u saradnji sa Unicefom pokrenuo je globalni projekat za pomoć milionima dece širom sveta, među kojima su i ona iz Srbije.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.02.2015.

16:02

Default images
Beta/AP

Projekat „7: Unicefov fond Dejvida Bekama“ obeležava 10 godina humanitarnog rada bivšeg igrača Mančester junajteda, Real Madrida, Milana i LA Galaksija.

Projekat je dobio naziv po broju koji je Bekam nosio u reprezentaciji i Junajtedu i fokusira se na sedam država u kojima su najmlađi ugroženi – Srbiju, Burkinu Faso, El Salvador, Papuu Novu Gvineju, Svazilend, Džibuti i Bangladeš.

Saradnja Bekama i Unicefa koncentrisaće se na socijalnu inkluziju dece iz marginalizovanih grupa u Srbiji, zdravlje majki i mortalitet novorođenčadi u Džibutiju, projektima obrazovanja u Bangladešu, gde će akcenat biti na pružanju znanja učiteljima i obezbeđivanju udžbenika.

Takođe, fokus će biti i na kontroli kvaliteta vode i higijenskih uslova u Burkini Faso, zaštiti bezbednosti dece u El Salvadoru, zemlji sa najvećim brojem ubistava maloletnika. U Papui Novoj Gvineji radiće se na problemu ishrane, pošto je skoro polovina dece mlađe od 5 godina neuhranjeno, dok će u Svazilendu biti pokrenut projekat borbe protiv side i virusa HIV.

Sredstva će biti uplaćivana za pomoć marginalizovanoj deci u sedam spomenutih oblasti

„Ideja je bila izabrati sedam država kojima su sredstva stvarno potrebna i koje se takođe bore protiv nekih od najvećih opasnosti sa kojima se deca danas susreću. Dejvid je odabrao sedam oblasti prema kojima ljudi, pa nekad i Vlade država, nisu pažljive“, rekao je Paloma Eskudero, direktor komunikacija Unicefa.

Osim spomenutih zemalja Dejvid Bekam pomogao je i neke koje nisu na spisku programa.

„On je podigao svest sa kojima se deca suočavaju – pre svega lošom ishranom, ebolom i sidom. Putovao je u sedište Unicefa u Sijera Leoneu, Burkini Faso, Južnu Afriku, Tajland i najskorije na Filipine gde je pomogao da se skupe sredstva za decu pogođenu tajfunom Hajan. Preko projetka ’7: Unicefov fond Dejvida Bekama’ zajedno možemo doneti pozitivne promene deci širom sveta“, dodao je Eskudero.

Bekam je postao Unicefov ambasador dobre volje 2005. godine i od tada kroz sport pokušava da pomogne razvoj dece širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: