Britanska vojska regrutuje "Facebook ratnike"

Britanska vojska u aprilu pravi specijalnu jedinicu takozvanih "Facebook ratnika". Oni će koristiti društvene mreže za nekonvencijalnu borbu u kojoj neće biti mrtvih.

Život

Izvor: Guardian

Subota, 31.01.2015.

21:42

Default images

77 brigada će se nalaziti u jednom mesti blizu Njuberija u oblasti Berkšir i biće sastavljena od 1500 vojnika. Ova jedinica će zvanično početi da deluje u aprilu.

Jedinica će biti zadužena za takozvano “ratovanje bez smrtonosnog ishoda”. Njihov zadatak će biti da kontroliše šta se objavljuje na Facebooku i Twitteru, ali i drugim društvenim mrežama tog tipa. Ova vrsta borbe se već koristi u američkoj i izraelskoj vojsci.

Regrutacija za ovu jedinicu će se obaviti u proleće, a prednost imaju vojnici sa iskustvom u novinarstvu, odnosno oni koji su dobro upoznati sa funkcionisanjem društvenih mreža.

Portparol britanske vojske tim povodom kaže:

“Zadatak ove jedinice biće prikupljanje informacija koje će nam biti od značaja u borbama. Živimo u vremenu kada je ratovanje praktično nemoguće bez ovog informatičkog dela. To znači da ćemo voditi bitke koje u osnovi neće imati nikakvo fizičko nasilje”.

Britanska armija se odlučila na osnivanje ove brigade nakon iskustva u borbama protiv pobunjenika u Afganistanu.

Druge vojske već primenjuju ovaj sistem borbe. Tako su rezultati ovog specifičnog načina ratovanja bili već vidljivi u borbama u Ukrajni, naročito na Krimu, ali i protiv terorističke organizacije ISIS u Siriji i Iraku.

Ovaj sistem je patentirala izraelska vojska tokom sukoba u pojasu Gaze 2008. i 2009. godine. Oni su aktivni na Facebooku, Twitteru, Instagramu i to na 6 različitih jezika.

“To nam omogućava da stupimo u kontakt sa ogromnim brojem ljudi – ni na jedan drugi način ne bismo došli do toliko ljudi” rekao je portparol izraelske vojske.

Brigada nosi broj 77 u čast britanskoj jedinici gerilaca Čindits koja se pod vođstvom majora-generala Odrija Vingejta borila protiv Japanaca u Burmi tokom Drugog svetskog rata. Zbog toga će se na njihovoj uniformi nalaziti slika mitske životinja iz Burme koja liči na lava.

foto: flickr.com/US Army Europe Images

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: