Kako izgleda Zemlja „okupana“ infracrvenim zracima?

Video objavljen na kanalu YouTube pokazuje kako Zemlja izgleda u infracrvenom svetlu koje je nevidljivo ljudskom oku, iako se konstantno emituje sa površine naše planete.

Život

Izvor: klix.ba

Subota, 31.01.2015.

16:49

Default images
Foto: youtube printscreen

Korišćenjem fotografija dva NASA-ina satelita, GOES-a 13 i GOES-a 15, student Džejms Tajrajt Drejk sa univerziteta Viktorija je njihovim spajanjem napravio impresivan timelapse video. Fotografije koje je Džejms koristio nastale su u periodu između 30. novembra i 26. januara 2015. godine.

Video prikazuje kako oblaci apsorbuju infracrveno svetlo i vodenu paru. Što je veće osvetljenje na videu, to se više infracrvene svetlosti emituje u svemir. Zanimljivo, svaka sekunda videa predstavlja 21 sat vremena na Zemlji.

Drugi video pomenutog fenomena je fokusiran na hemisferu i omogućava bolji pogled na infracrvenu svetlost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: