Prvo osvajanje zaleđenih Nijagarinih vodopada (FOTO)

Alpinista Vil Gad postao je 29. januara prva osoba koja se popela uz zaleđeni deo Nijagarinih vodopada, koji važe za jedne od najvećih i najmoćnijih vodopada na svetu.

Život

Izvor: B92

Petak, 30.01.2015.

18:27

Default images
Foto: Christian Pondella / Red Bull Content Pool

Počevši svoju avanturu od zaleđenog basena reke Nijagare, preko Terapin tačjke na Kozjem ostrvu koja razdvaja Američke vodopade od Potkovica vodopada, ovaj neustrašivi alpinista popeo se uz severni deo vodopada Potkovica.

Njegova avantura bila je dugačka oko 46 metara, najvećim svojim delom pružajući se po granici između SAD i Kanade. To je bio i simboličan potez, s obzirom na to da je Gad državljanin obe zemlje - rođen je u američkoj saveznoj državi Koloradu, a trenutno živi u Alberti u Kanadi
Foto: Keith Ladzinski / Red Bull Content Pool
“Obišao sam svet tražeći najizazovnije usponie, ali Nijagarini vodopadi, jedan od zaštitnih znakova moje rodne zemlje, predstavljaju misiju mog života za koju ranije nisam verovao da bi mogla da se ostvari”, izjavio je Gad.

Opisujući svoje iskustvo Gad navodi kako je suočavanje sa stvarnošću tokom penjanja neverovatna stvar.
Foto: Greg Mionske / Red Bull Content Pool
“Tada se dešava mnogo toga. Debljina leda kreće se od 2,5 centimetara do čak 3 metra, pa je svaki pokret drugačiji”, navodi on. “Treba da vodiš računa o mnogim stvarima dok se preko tvojih ramena spušta najmoćniji vodopad na svet.”

Publika je nedavno bila u prilici da pogleda snimak na kojem se Gad tokom priprema za ovaj poduhvat bori sa santama leda. Kada se 150.000 tona vode sliva niz liticu svakog minuta brzinom od oko32m/s, to je isto kao udarac koji se dobija kada bi 4.000 kamiona sa 18 točkova istovremeno udarilo u zemlju.
Foto: Greg Mionske / Red Bull Content Pool
“Reč je o prilično nezahvalnoj okolini i pravi je izazov ostati samo zakačen za ledeni zid, a ne još i da se ispenjete uz njega”, rekao je Gad.

Ovaj alpinista ranije se peo i na glečer Kilimandžara, a Nacionalna geografija nominovala ga je za priznanje “Alpinista godine”.
Foto: Keith Ladzinski / Red Bull Content Pool
.
Foto: Christian Pondella / Red Bull Content Pool
.
Foto: Christian Pondella / Red Bull Content Pool
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: