BBC snima emisiju o kikindskim sovama

Kako izgleda jedan dan sova ušara u najvećem zimovalištu ovih simpatičnih ptica na svetu, koje se nalazi u centru Kikinde, gledaocima više od 200 zemalja dočaraće ekipa televizije BBC.

Život

Izvor: Tanjug

Petak, 30.01.2015.

13:11

Default images

Foto: Christopher Michel / Flickr.com

Petočlana ekipa BBC prethodnih dana započela je snimanje dokumentarnog filma o ovom neobičnom prirodnom fenomenu, objavljeno je na sajtu opštine Kikinda.

U produkciji serijala "One Planet", priča o sovama biće predstavljena kao jedna od deset najznačajnijih urbanih sredina za boravak divljih životinja širom sveta. Procene su da će ovaj dokumentarac i četvorominutni segment o sovama, videti čak 500 miliona ljudi.

Već prvih dana snimanja, koje će trajati do 5. februara, ekipi se kao jedan od glavnih junaka nametnula sova koja se uvek odmara na istom mestu - na stablu kraj Gimnazije "Dušan Vasiljev". Nazvali su je Stampi.

Stručnjaci Centra za zaštitu sova Srbije, koji su Kikindu i promovisali u najveće zimovalište sova ušara na svetu, smatraju da će na medijskom planu ova priča BBC uticati na dalju popularnost nenametljivih pernatih stanovnika tog grada.

Predsednik Centra za zaštiti sova Srbije, koji već 10 godina istražuju i prebrojavaju kikindske sove, Milan Ružić podsetio je da su prirodnjački serijali BBC-najgledaniji na svetu i da će ovaj serijal koji se sada snima videti oko 500 miliona ljudi.

"Kikinda će biti predstavljena kao jedna od deset urbanih lokacija za boravak i život divljih životinja i jedina je takva lokacija u ovom delu Evrope", rekao je Ružić. Producent Fredi Devas priznaje da snimanje noćnih ptica grabljivica izuskuje veliki napor, ali da je priča za sovama za njega i celu ekipu veoma izazovna.

"Ovo je za nas veliki spektakl. U Britaniji videti pticu u prirodi je velika stvar, još je izazovnije kada možete videti u gradu jednu sovu, a doći u Kikindu i videti na stotine sova koje su okružene velikim brojem ljudi je nešto izuzetno", rekao je Devas.

Za sove je, kako kaže, prvi put čuo od svog sunarodnika Dejvida Linda, poznatog urbanog posmatrača ptica i smatra da Kikinda ima sve preduslove za razvoj eko turizma. Trenutno na stablima u centru Kikinde živi 528 sova ušarki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: