Misteriozni signal iz svemira prvi put detektovan uživo

Astronomi su detektovali radiosignal u obliku kratkog, oštrog impulsa koji je došao iz, za sada, nepoznatog izvora.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 29.01.2015.

21:24

Default images

Fenomen spomenutih signala trenutno predstavlja veliku misteriju za naučnike širom sveta koji se trude da objasne neobičnu pojavu.

Signal traje samo nekoliko milisekundi, a prvi impuls je detektovan još 2007. godine nakon što su astronomi istražili arhiv teleskopa "Parkes" u Australiji. Poreklo signala nije poznato, ali se nagađa da je možda reč o crnoj rupi koja nestaje, neutronskoj zvezdi, pa čak i o signalu koji proizvode inteligentna bića.

Nedavno je detektovano šest novih impulsa koji su došli izvan naše galaksije, a sedmi impuls je "uhvaćen" pomoću teleskopa "Arecibo" u Portoriku.

"Mi smo prvi koji su detektovali signal u realnom vremenu. Impulsi su svaki put pre nas bili pronađeni naknadno, zapravo puno kasnije nego što su se desili", rekla je doktorka Emili Petrof sa univerziteta Svinburn u Australiji.

foto: flickr.com/Andrew from Sydney

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: