Dinosaurus Dipi mora da ustupi mesto plavom kitu

Odluka uprave prirodnjačkog muzeja u Londonu da iz glavnog hola ukloni čuveni skelet diplodokusa, iz milja nazvan "Dipi", naljutila je mnoge.

Život

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.01.2015.

16:50

Default images
Foto: Natural History Museum London

Muzej je danas najavio da će umesto dinosaurusa, koji je 35 godina bio jedna od glavnih atrakcija muzeja i jedan od najomiljenijih eksponata, posebno mladjih posetilaca, biti postavljen kostur plavog kita koji je od 1938. visio u drugoj sali.

"Priča o plavom kitu nas podseća na odgovornost koju imamo prema našoj planeti", izjavio je direktor muzeja Majkl Dikson.

Kako javlja Rojters, Dipi će jedno vreme biti na turneji po Velikoj Britaniji, nakon čega će se vratiti u muzej, ali ne i na staro mesto.

Muzejska "rokada" se mnogima nije dopala. Društvene mreže su preplavljene gnevnim komentarima.

Jedan Dipijev obožavalac je preko Tvitera izjavio da je to isto kao kada bi "umesto Ajfelove kule bila podignuta piramida od rolni toalet papira".

Dipi je gipsana replika diplodokusa, dinosaurusa koji je živeo u Severnoj Americi pre 150 miliona godina.

Originalni fosil pronađen je 1899. u Vajomingu i od tada se čuva u Karnegi prirodnjačkom muzeju u Pitsburgu. Američki filantrop Endru Karnegi poklonio je Velikoj Britaniji gipsanu kopiju skeleta 1905. na molbu kralja Edvarda VII.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: