Da li biste bili štampač od metala, krvi i mesa?

Između ostalog, ono što razdvaja čoveka od ostalih živih i neživih stanovnika planete (i mašina), jeste talenat. Ako nemate sluha ili niste rođeni da crtate, mukotrpne vežbe i mnogo uloženog vremena vas mogu dovesti do određene granice, ali ne i preko nje. Dizajner i inženjer Saurab Data želi to da promeni.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 29.01.2015.

15:28

Default images
Sarubh Datta

Era kiborga, egzoskeleta i drugih tehnoloških dostignuća opisanih u sajberpank knjigama i filmovima još nije stigla, ali Data pokušava bar da otvori prozor mašinama koje bi trebalo da nadomeste talenat i unaprede mogućnosti običnog čoveka.

Ovaj inženjer i umetnik je u svom projektu u Institutu za interaktivni dizajn u Kopenhagenu napravio mašinu učitelja, u suštini robotsku ruku, koja preuzima kontrolu nad čovečjom i "uči" je da crta.

Mašina je inspirisana idejom da bi dovoljno puta ponovljeni pokret trebalo da ostane urezan u "mišićnoj memoriji" i da bi čovek tako naučio da crta.

Doduše, s druge strane se postavlja pitanje - ne pravi li ova mašina od čoveka štampač od malo metala, krvi i mesa?

"Osnovna namena celog sistema i softvera jeste da pomogne da se bolje razumeju ustupci koje čovek pravi u odnosu sa mašinom, kada oboje idu ka istom cilju, ali iz drugačije perspektive. Namera je da se vide kako pomažu jedno drugome, a kako odmažu", kaže Data.

Kako piše "Wired", u ovom slučaju nema mnogo ustupaka i mašina preuzima punu kontrolu, a Data je otkrio da ljudima to uopšte ne prija i da odmah počinju da se opiru "komandama".

U nekim testovima je ipak postignut kompromis, a o svemu možete pročitati na Datinoj stranici.

Osim mašine Teacher, Data stoji i iza projekta "Forced Finger" u kom mašina kontroliše kažiprst kako bi u pravom trenutku udarao pravu dirku na klaviru, čime ga "uči da svira".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: