Balonom do rekorda na Tihom okeanu

Piloti Troj Bredli iz Nju Meksika i Leonid Tjuhtajev iz Rusije, uzleteli su iz Sage, u Japanu, u nedelju u zoru.

Život

Izvor: Beta

Nedelja, 25.01.2015.

22:15

Default images

"Sve je prošlo kao po loju", rekla je Leticija Hil, šefica za publicitet njihove misije čije je sedište Albukerkiju.

Zbog nepovoljnih meteoroloških prilika za let balona, poletanje je dvaput odlagano u prehodnih desetak dana.

Već sam let do Severne Amerike značio bi obaranje svetskog rekorda u dužini leta balonom koji iznosi 8.381 kilometar.

Oni bi da obore i rekord po trajanju leta balonom iz 1978. godine. Tada su Ben Abruco, Maksi Anderson i Leri Njuman kao prvi koji su tako preleteli Atlantski okean, bili u vazduhu 137 sati što se i danas smatra teško dostižnim za balone bilo koje kategorije.

Očekuje se da Bredli i Tjuhtajev slete kroz pet dana na istočnu obalu Tihog okeana, ali niko ne zna gde bi ih vetar mogao doneti.

Njihov balon nazvan "Dva orla", ima najsavremeniji navigacioni sistem, osnovne potrepštine i komplet za prvu pomoć, kao i opremu za komunikaciju s komandnim centrom.

Dok lete na nadmorskoj visini od najmanje 4.500 metara, piloti imaju maske za kiseonik i ututkani su ispod posebnog pkrivača da bi se zaštitili od hladnoće. Temperatura u njihovoj kapsuli danima neće preći 10 stepeni Celzijusa.

Piloti moraju biti fizički sposobni da izdrže nekoliko dana u kapsuli, s malo sna i sa ograničenom količinom kiseonika.

Pored pokušaja obaranja rekorda, let je važan i za istraživače Univerziteta Arizone koji proučavaju posledice umora na kognitivne sposobnosti.

Zavisno od vetra, moguće je da će piloti morali da ostanu u vazduhu i 10 dana, što je krajnja granica mogućnosti balona, saopštio je tim.

Kada se zatvori kapsula, pilotima let liči na video-igru, jer su pred njima samo ekran uređaja za GPS-navigaciju i ekran s meteorološkim podacima, brzinom i visinom, rekao je pilot Bredli za agenciju AP.

foto: flickr.com/oh-barcelona.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: