Sladak život evropskih monarha

Najbogatija kraljevska porodica Evrope dolazi iz Lihtenštajna, sa procenjenim bogatstvom od 6,5 milijardi evra.

Život

Izvor: Daily Mail

Nedelja, 25.01.2015.

18:56

Default images

Britanska kraljica ima privilegiju da koristi Bakingemsku palatu, ali njeno bogatstvo procenjeno na 383 miliona evra prosto bledi u poređenju sa bogatstvom od 39 milijardi koje ima kralj Bumbiol Aduldžajed od Tajlanda. Kraljevska porodica Velike Britanije nije ni blizu najbogatijim kraljevskim porodicama Dubaija, Bruneja, Abu Dabija i Saudijske Arabije. Dok veliko bogatstvo kraljevstva sa Bliskog istoka ne predstavlja neku tajnu, bogatstvo evropskih dvorova i nije tako poznato.

Najbogatija kraljevska porodica Evrope dolazi iz Lihtenštajna. Sa procenjenim bogatstvom od 6,5 milijardi evra vodeća dinastija ove male zemlje, predvođena princem Hans-Adamom Drugim, našla se na prvom mestu. Gotovo celo porodično bogatstvo dolazi iz sektora bankarstva, mada je porodica vlasnik značajnog broja nekretnina.

Veći deo bogatstva dolazi iz LGT grupe, najveće privatne banke na svetu, koja širom sveta ima investicije u vrednosti od 52 milijarde evra. Bankom upravlja mlađi brat Hans-Adama, princ Filip, i njegov sin Maksimilijan, tako da se Hans-Adam može fokusirati na dešavanja u Lihtenštajnu.

Dinastija koja ima najviše troškova je holandska kraljevska dinastija koju doprinosi i porezi koštaju 40 miliona evra godišnje. Lični troškovi kralja Vilijema Aleksandera i kraljice Maksime iznose oko sedam miliona evra godišnje, dok troškovi zvaničnih poseta dosežu cifru od 26 miliona evra. Ipak, kraljevska porodica Holandije ima sopstveno bogatstvo od 170 miliona evra koje u najvećoj meri dolazi iz vlasništva u naftnoj kompaniji "Šel".

Iako su troškovi španske kraljevske porodice čak četiri puta niži od holandske, ova dinastija u svom vlasništvu ima najveću palatu u Evropi. Sa 3.418 soba i 134.000 metara kvadratnih prostora Palacio Real de Madrid je najveća kraljevska rezidencija na svetu. Ona se danas jedino koristi za ceremonije, dok kraljevska porodica živi u skromnijoj Zarzuela palati u predgrađu Madrida. Palatu je sagradio Filip Peti od Španije na mestu srednjovekovnog murskog zamka i završena je 1755.

Prvi u njoj je živeo Šarl Treći, koji se uselio 1764. i ostao je u njoj veći deo svoje vladavine. Španski kraljevići su takođe jedni od najsiromašnijih u Evropi - njihovo bogatstvo je procenjeno na samo 4,1 milion evra, mada kralj ima platu od 140.000 evra plus 151.000 za lične troškove.

Titulu najsiromašnije kraljevske dinastije Evrope nosi kraljevska porodica Norveške. Norveški kralj Harald Peti ima lično bogatstvo od 10,5 miliona evra, što ga čini jednim od najsiromašnijih evropskih monarha. Od norveške vlade dobija grant u visini od 15,6 miliona evra koje pokriva aktivnosti princa Hakon i njegove žene princeze Mete Marit. Uprkos što vlada najmanjom nezavisnom zemljom na svetu, princ Albert Drugi od Monaka je jedan od najbogatijih prinčeva na svetu sa ličnim bogatstvom od 850 miliona evra.

Za Alberta se veruje da poseduje četvrtinu svoje države i nekoliko imanja u Francuskoj. On takođe poseduje impresivnu kolekciju starih automobila, kolekciju markica i deonice u odmaralištu Monte Karlo.

Jedan od izuzetno bogatih, a malo poznatih je i Albert, princ od Turna i Taksiza. Dinastija Turn i Taksiz nema svoju zemlju, ali njen "šef" ima bogatstvo procenjeno na 2,6 milijarde evra koje uključuje veliku tehnološku kompaniju, 30.000 hektara šume u Nemačkoj i dvorac Šlos Emeram.

foto: flickr.com/Karen Roe

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: