Kolekcija od 11.000 igračkica iz Kinder jaja

Nema deteta koje se ne obraduje kada dobije igračku, a ukoliko je ta igračka upakovana u čokoladno jaje, radost je još veća.

Život

Izvor: Tanjug

Nedelja, 25.01.2015.

13:36

Default images
Foto: Tanjug Video Screenshot

Međutim, ljubitelji Kinder jaja nisu samo deca. Za razliku od najmlađih odrasli na drugačiji način pristupaju tom slatkišu i zanimaciji.

Njihova ljubav prema igračkicama se razvija tako da sakupljaju čitave kolekcije koje je ikada izbacila firma Ferer. Takvu strast gaji i Lidija Košutić koja u svojoj kolekciji ima više od 11.000 kinder igračaka i osnivač je Kluba kolekcionara igračaka Kinder jaja.

Jedna od soba u njenom stanu je skoro cela prekrivena staklenim vitrinama u kojima se nalaze igračkice koje je skupila tokom 30 godina, ali tu se ne nalaze sve. Ona "osetljive" figure na sklapanje, čuva u posebnim kutijicima kako se ne bi oštetile.

Košutić je Tanjugu rekla da je strast prema tom hobiju probudila neposredno posle rođenja sina 1985. godine i od tada ne jenjava. Njenu kolekciju većinom čine one serije koje nikada nisu ni izašle u Srbiji, već ih je sakupljala u gradovima širom sveta.

Ona je nabavila i prvu igračkicu i prvo jaje koje je Ferer napravio. To je prvobitno bilo jaje punjeno šarenim bombonicama u kojem se nalazimo manje u kojem je igračka. Nakon pozitivne reakcije ljudi, Ferer je krenuo u masovnu proizvodnju, ali sa čokoladnim jajetom.

Ona pored toga ima i cele serije posvećene Štrumfovima, Šreku, pčelici Maju, kao i drugim likovima iz starih Diznijevih filmova... Tu je i Barbi koja je bila dostupna samo u Meksiku ili serija posvećena Isusovom rođenju koju je nabavila u Italiji, a već je počela sa sakupljanjima novih kolekcija za 2015. godinu: Hello Kity i Pingvina sa Madagaskara.

Povodom 40 godina od izlaska prvog Kinder jaja kompanija Ferer je pustila ograničenu količinu zlatne figure Merlina, svega 40.000 primeraka za ceo svet. I ta zlatna igračka se nalazi u posedu Lidije Košutić.
Foto: Tanjug Video Screenshot
Ona je rekla da sarađuje i sa Fererom koji joj izlazi u susret kada se bavi humanitarnim radom i svake godine pred Uskrs i Božić oni joj pošalju Kinder jaja koja Košutić podeli deci koja dođu na Sajam kolekcionara.

"Pomogli su mi i kada sam imala izložbu u Narodnom muzeju u Kikindi gde je bilo organizovano prvenstvo u brzom sklapanju Kinder figura", rekla je ona i precizirala da su pored Kinder jaja dali i specijalne šalove koji su urađeni za Srbiju. Iako joj fali veliki broj figurica, ona ne odustaje, već putuje po sajmovima koji se organizuju u inostranstvu i tamo nabavlja one koje joj nedostaju, a i internet joj puno pomaže i olakšava komunikaciju sa kolekcionarima iz sveta.

Ona je izrazila zadovoljstvo što u poslednje dve, tri godine kod nas na tržištu ima i serija koje nisu na samom dnu lestvice, kao što je ranije bilo, pa sada čim se nešto pojavi na nemačkom tržištu vrlo brzo bude i na domaćem što je, kako kaže, bio jedan od problema nabavljanja figura.

Košutić dodaje da u Srbiji ima još ljudi koji dele njenu strast, ali misli da su u pitanju manje kolekcije. "Oni skupljaju i igračje iz Mek Donaldsa i slično, a ovo o čemu ja pričam su samo igračke iz Kinder jaja".

Klub Kinder kolekcionara ona je osnovala 1. aprila 2005 godine u Beogradu, sa željom da okupi ljubitelje i sakupljače tih igračaka. Oni se okupljaju četiri puta godišnje na sajmovima na kojima razmenjuju svoja iskustva, prodaju ili razmenjuju duplikate i na kojima se druže.

Od 1974.godine, Kinder Surprise je oduševio milione dece svojom revolucionarnom idejom. Od njegovog nastanka skoro 30 milijardi jaja je prodato širom sveta sa više od 8.000 različitih iznenađenja. Svake godine proizvede se više od 100 novih igračaka, koje ne samo da stimulišu maštu i kreativnost, nego i prate i podstiču dečiji razvoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: