Pismo preživele sa Titanika oživljava kontroverze

Pismo koje je svojeručno napisala engleska aristrokratkinja koja je preživela nesreću Titanika i ukrcala se u skoro prazan čamac, zbog čega je po povratku kući doživela osude, prodaje se na aukciji u Americi.

Život

Izvor: Izvor: Tanjug

Utorak, 13.01.2015.

13:48

Default images
Beta/AP

Vrednost pisma na dve stranice koje je ledi Daf Gordon napisala ubrzo po potonuću čuvenog broda, procenjuje se na između 4.000 i 6.000 dolara i od 15. do 21. januara prodavaće se na internet-stranici aukcijske kuće “Rauction”, a na aukciji u Bostonu 22. januara, prenosi agencija Fena.

U pismu iz 1912, naslovljenom na jednog prijatelja, ledi Daf Gordon, koja je tada imala 48 godina, žali se na prijem u Engleskoj, gde se čini da nije učinjeno sve što je bilo moguće da Titanik ne potone.

Naime, Daf Gordon, slavna modna kreatorka, i njen suprug ser Kozmo (49), putnici u prvom razredu, ukrcali su se u čamac za spasavanje u kome je bilo tek 12 preživelih, među kojima je bilo sedam članova posade, a mogao je da primi 40 ljudi.

Inače, par je optužen da je platio posadi da se ne vraća po unesrećene, ali su se te optužbe u istrazi pokazale neosnovanim.

Titanik, brod za koji se mislilo da je nepotopiv, potonuo je 15. aprila 1912. u severnom Atlantiku pošto je udario u ledeni breg, pri čemu je poginulo oko 1.500 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: