Kako se razmnožava nova vrsta žabe?

Većina žaba se razmnožava tako što polaže jaja, a tek poneke vrste se porađaju. Dolazak na svet punoglavaca porađanjem je novina za naučnike i tek su nedavno neki od njih imali priliku da vide kako to izgleda, javlja BBC.

Život

Izvor: B92

Utorak, 06.01.2015.

16:34

Default images

Naučnik sa Berklija Džim Megvajer je u ruci držao žabu za koju je mislio da je mužjak, sve dok se ona nije porodila, donoseći na svet gomilu punoglavaca.

“Ili sam gledao punoglavce koji plivaju u jajovodima, ili sam bio svedok porođaja koji je na svet doneo 19 novih žaba” rekao je kasnije Megvajer.

U pitanju je novootrkivena vrsta žabe pod nazivom limnonectes larvaepartus, što na latinskom znači “plivač iz močvare koji porađa larve”. Iako su ove žabe otkrivene još 1990, tek nedavno su ustanovljene kao posebna vrsta.

“Ovo je jedna od samo desetak vrsta žaba koje se razmnožavaju na ovaj način. Sve ostale polažu jaja” izjavio je Megvajer.

Naučnici još nisu sigurni na koji način mužjaci oplode jaja, zbog toga što oni nemaju tipične penise. Međutim, to mnogo ne iznenađuje Džima Megvajera:

“Žabe su poznate po svojim čudnim reporuduktivnim navikama. To ide od toga da ženke gutaju jaja i leže na njima dok su im stomaku, dok neki mužjaci nose jaja u grlu”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: