Traže se imena za pet kratera na Merkuru

Američka svemirska agencija NASA pokrenula je akciju za imenovanje pet kratera na Merkuru koje je američka sonda Mesindžer otkrila na toj planeti.

Život

Izvor: Tanjug

Petak, 26.12.2014.

20:39

Default images

Lansirana u avgustu 2004. sa zadatkom da proučava Merkur, sonda Mesindžer je 2007, nakon tri preleta, ušla u stabilnu orbitu oko Suncu najbliže planete i na zemlju poslala više od 250.000 snimaka.

Povodom skorog završetka Mesindžerove misije, prema pisanju Gardijana, u akciji, koja traje do 15. januara, mogu učestvovati svi zainteresovani širom sveta tako što će dati svoje predloge.

Poslednju reč u izboru imena imaće Medjunarodna astronomska unija koja je i postavila kriterijume za izbor naziva.

Naime, imena moraju da pripadaju osobama koje su mrtve najmanje tri godine i čiji je doprinos na polju umetnosti i humanističkih nauka priznat unazad 50 i više godina.

Svemirska letilica Mesindžer, koja je naučnicima pružila brojne podatke u vezi sa Merkurom, uključujući detaljnu topografiju kao i informacije o postojanju leda i organskog materijala, završiće svoju misiju krajem marta 2015. kada će se srušiti na površinu planete.

Jedno od poslednjih Mesindžerovih otkrića je da Merkura, kao i Zemlju, periodočno zapljuskuje kiša meteorita. Merkurova atmosfera je, medjutim, previše tanka da bi sprečila prašinu čestica da padnu direktno na površinu planete, oslobađajući molekule bogate kalcijumom koje je Mesendžer detektovao.

foto: flickr.com/ NASA Goddard Photo and Video

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: