"Slučaj Polanski" još nije zatvoren

Kalifornijski sud odbio je najnoviji zahtev reditelja Romana Polanskog za zatvaranje 37-godišnjeg slučaja seksualnog napada na maloletnicu.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 25.12.2014.

10:39

Default images

U obrazloženju odluke, sudija Višeg suda u Los Anđelesu Džejms Brendlin navodi da se sud ne može baviti tvrdnjama reditelja da je lažno optužen, kao ni njegovim zahtevom za zatvaranje slučaja, jer se on i dalje vodi kao begunac koji je napustio zemlju nakon što je 1977. priznao krivicu za nezakoniti seks sa maloletnicom.

Advokati Polanskog su tražili da se održi ročište na kom bi predstavili nove dokaze koji potvrđuju tezu da je 81-godišnji reditelj žrtva neprofesionalnog ponašanja suda i tužilaštva.

Sudija Brendlin je naveo da Polanski ima mogućnost da se vrati u Kaliforniju i lično predstavi činjenice.

Reditelj "Kineske četvrti" i "Rozmarine bebe" je optužen 1977. godine za silovanje 13-godišnje devojčice u Los Anđelesu. Polanski je priznao krivicu za seks sa maloletnicom, ali je pobegao iz SAD u Francusku pre presude iz straha da bi mogao da bude osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu.

Njegovi advokati godinama pokušavaju da izdejstvuju odbacivanje slučaja, ali američki sudovi insistiraju na njegovom povratku u Kaliforniju.

Poljsko tužilaštvo ispitivalo je Polanskog u oktobru pošto su američke vlasti tražile njegovo izručenje. On je 2009. proveo 290 dana u kućnom pritvoru u Švajcarskoj dok su vlasti razmatrale njegovo izručenje SAD.

Polanski, koji je detinjstvo proveo u Poljskoj, najavio je da planira da snimi film o Alfredu Drajfusu, francuskom oficiru jevrejskog porekla lažno optuženom za izdaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: