Kako su otac i dva sina preživeli 10 dana izgubljeni u Australiji

Nakon što su izabrali pogrešno skretanje, otac i njegova dva mala sina su se izgubili i preživeli 10 dana bez hrane i vode u australijskoj nedođiji na 38C.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.12.2014.

17:15

Default images

Stiven van Lonkujzen i njegovi sinovi od pet i sedam godina, nestali su 11. decembra samo nekoliko sati nakon što su iz svog doma u Loti (Kvinslend) krenuli na put dug 1500 km. Kada je saznala da dečaci još nisu stigli kod porodičnih prijatelja, majka je ubrzo alarmirala policiju. Počela je velika potraga, na prostoru koji ima površinu kao tri Velike Britanije.

Tokom nedelju dana od nestanka porodice, smenjivale su se oluje, poplave i nesnosne vrućine. Tragači ih još nisu pronalazili i nade je bilo sve manje. Međutim, deset dana nakon što su nestali, pronašao ih je jedan farmer, izgladnele i dehidrirane. Bili su oko 500km od svoje kuće. Porodica je našla sklonište u svom autu, koji se zaglavio u blato, nakon što je Stiven skrenuo na pogrešnom mestu.

“Izgledali su gladno, žedno, ali i srećno kada su me videli”, rekao je Tom Vagner koji ih je pronašao.

Glad i žeđ su ih vidno iscrpeli. Mlađi dečak Timoti je neprestano ponavljao Vagneru pitanje “Da li imate jaja?”, dok je stariji Itan izgledao potpuno dehidrirano. Otac im je dao nešto hrane, ali kako su bili tu nedelju dana, reč je o malim količinama.

Ubrzo su rendžeri porodicu odvezli u bolnicu u Tarumu i očekuje se da će se uskoro potpuno oporaviti.

Kada su pitali policajce kako su se Stiven i dečaci izgubili, kratko su rekli:

“Izabrali su pogrešno skretanje, to je sve”, rekao je policajac Mik Bjanki.

On je rekao da su dečaci jedva preživeli temperature od oko 38C.

U nadi da će tragačima skrenuti pažnju, otac je pored kola poslagao krupne predmete, a noću je palio veliku vatru. Pili su kišnicu koju su skupljali u jednom plastičnom sudu. Stiven je sve vreme razgovarao sa sinovima i tražio je njihovu pomoć pri sakupljanja drva za vatru, sve u nadi da će im to odvući misli od situacije u kojoj su se našli.

Policija se zahvalila svima koji su učestvovali u potrazi: farmerima, rudarskim kompanijama koje su poslale helikoptere, kao i svima koji su u nepristupačnom predelu tražili nestalu porodicu.

“Prostor koji smo pretraživali je veliki nekoliko stotina kvadratnih kilometara, a tu se nalaze neki ekstremno nepristupačni predeli” rekao je Bjanki. “Svi smo vrlo srećni što se potraga dobro završila.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: