Prvi korak ka Marsu - iz prvog lica (VIDEO)

Početkom decembra, čovek je napravio prvi korak u planiranju puta na Mars, lansirajući u svemir letelicu Orion. Tim povodom, NASA je objavila snimak na kome se vidi Orionov povratak u orbitu Zemlje, pri brznini od preko 30.000 km/h i temperaturi letelice od 2.200 C. Ovaj uzbudljivi snimak je odličan primer zbog čega su naučnici fascinirani misterijama kosmosa.

Život

Izvor: technobuffalo.com

Ponedeljak, 22.12.2014.

13:24

Default images

Prvih nekoliko minuta snimka, tokom kojih vidimo Zemlju kako se pojavljuje iza ružičastog svetla, podsećaju na početak nekog holivudskog filma. Iako sletanje Oriona izaziva vrtoglavicu, u kombinaciji sa odgovarajućom muzikom deluje prelepo i opuštajuće u isto vreme.

Iako u Orionu nije bilo ljudi, NASA planira da u budućnosti na Mars pošalje letelicu sa astronautima. Ovaj snimak nam pokazuje kakav pogled na Zemlju će imati astronauti. Kako kaže NASA, snimak počinje upravo onog trenutka kada Orion ulazi u Zemljinu atmosferu.

“Vrelina izazvana trenjem kada Orion uđe u atmosferu vidi se dva minuta od početka snimka, a žute i ljubičaste boje koje vidimo su direktna posledica povišene temperature usled trenja” navodi NASA u opisu snimka.

Kao što možete videti, poslednji trenuci leta Oriona ostavljaju bez daha. Ako imate slobodno vreme, toplo preporučujemo da pogledate svih 10 minuta snimka, od početka do kraja. Nećete zažaliti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: