Korali blede zbog zagrevanja okeana

Razmere izbeljivanja koralih sprudova na severu Pacifika usled porasta temperatura okeana je bez presedana, upozoravaju naučnici.

Život

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.12.2014.

13:50

Default images

Situacija je najdrastičnija na Maršalskim ostrvima gde je izbeljivanje korala, koje istraživači prate od sredine septembra, "dosad najgore", izjavio je za AFP Karl Felenijus, okeanograf sa Havajskog Univerziteta.

Mark Ikin, zadužen za nadzor koralnih grebena u američkoj Nacionalnoj agenciji za okeane i atmosferu (NOAA), rekao je da je ceo severni Pacifik pogođen ovim fenomenom.

"Značajno izbeljivanje registrovano je na Guamu, Marjanskim ostrvima, na severozapadu Havaja, na Maršalskim i Karibatskim ostrvima", dodao je on, navodeći da su u severnim delovima Tihog okeana dostignuti "novi rekordi termičkog stresa".

Izbeljivanje korala je prirodna pojava koja se događa u zonama u kojima voda slabo cirkuliše, u periodima slabih plima i velikih vrućina, kao i na malim dubinama. Međutim, razmere ovog fenomena na severu Pacifika mogu se objasniti samo "emisijama gasova sa efektom staklene bašte koje utiču na porast temperatura mora i okeana", istakao je Felenijus.

Već nekoliko meseci, temperatura na površini mora je veća za pola do jednog stepena od normalne. Ta razlika, iako mala, dovoljna je da poremeti izuzetno krhke korale, dodao je američki naučnik.

Svetska meteorološka organizacija (SMO) upozorila je nedavno učesnike samita o klimi u Limi da temperature zabeležene u periodu od januara do oktobra, kako na kopnu, tako i u moru, ukazuju da je 2014. bila najtoplija godina od početka merenja temperatura 1880.

Ovaj skok žive u termometru mogao bi delimično da objasni i obilne kiše i veliki broj poplava ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: