Deda Mraz se preselio u Kinu (VIDEO)

Kineski grad Jivu koji se nalazi oko 250 kilometara od Šangaja često se smatra kineskim „Božićnim selom“ zahvaljujući neverovatnoj industriji vezanoj za novogodišnje i božićne praznike koja se ovde razvila.

Život

Izvor: QZ

Ponedeljak, 22.12.2014.

09:40

Default images

Agencija Sinhua tvrdi da je čak 60 odsto svetskih božićnih i novogodišnjih ukrasa napravljeno u ovom gradu, a proizvodi se uglavnom sklapaju ručno u vrlo primitivnom radnom okruženju.

Unknown Fields Division, dizajnerski studio koji se bavi istraživanjem porekla potrošačkih dobara, putovao je u Jivu sa fotografom Tobijem Smitom, kako bi video kako radi lokalno stanovništvo.

Kako se u snimku koji je tada nastao vidi, pravljenje novogodišnjih ukrasa je naporan i prljav posao, koji se oslanja na ljude kao mašine.

„Sa zdravstvene i bezbednosne tačke gledišta, uznemiruje izloženost štetnim hemikalijama i razređivačima. Bio sam svedok tehnikama proizvodnje, koje bi na Zapadu sigurno bile upitne. Ipak, radno vreme i opšta atmosfera bili su prijatniji, nego što sam viđao u drugim proizvodnim sektorima“, rekao je Smit.

Jivu će verovatno dugo biti jedan od najvećih svetskih proizvođača novogodišnjih ukrasa i drugih predmeta vezanih za praznike. Ovaj grad je toliko ključan činilac kineskog izvoza, da se nalazi na jednom kraju nove kineske pruge ka Španiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: