Za Obamu mislili da je konobar

Barak i Mišel Obama u razgovoru za magazin "People" iznelli su lična iskustva koja pokazuju da su predrasude prema crnoj populaciji još snažne u SAD pa je i sam predsednik bio pomešan sa čuvarem parkinga ili konobarom.

Život

Izvor: B92

Petak, 19.12.2014.

19:31

Default images

Prvoj dami se u prodavnici (trgovačkog centra) Target obratila belkinja sa molbom da joj dohvati neki artikal s police.

Takvi incidenti su "deo svakodnevnog života crne populacije", rekla je Mišel Obama.

"Nema crnog čoveka mojih godina koji po izlasku iz restorana nije doživeo da mu neko pruži ključeve i zatraži da mu doveze njegov automobil", objasnio je Obama i istaknuo da je to i sam doživeo.

Greška je u Obaminom slučaju bila očita jer je predsednik nosio elegantni smoking, ali to nije sprečilo belca da ga "zamoli da mu donese kafu", dodala je Mišel Obama.

Nakon nekoliko ubistava nenaoružanih crnaca koje su ubili beli policajci, ali neće biti sudski gonjeni, Amerika se digla na noge tražeći izmenu zakona o policiji.

"Te male iritacije ili ponižavajuća iskustva su sitnica u odnosu na ono što je pretrpela prethodna generacija", rekao je Obama.

"Jedno je ako pomisle da sam konobar na svečanoj večeri, a sasvim je drugo ako mog sina proglase lopovom i stave mu lisice ili učine nešto gore zato što on hoda ulicom obučen kao današnji mladi", rekao je Obama.

Predsednički par objašnjava svojim ćerkama od malih nogu "da se istorija ne razvija brzinom kojom bismo mi želeli, da su još prisutni tragovi ropstva" i da je zakon rasne segregacije ukinut 1964. rekao je Obama i dodao: "Čak i ako su stvari danas mnogo bolje, predrasude još postoje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: