Brushalter koji odgovara svim grudima (VIDEO)

U ne tako dalekoj budućnosti, žene će koristiti bionički grudnjak koji će se prilagođavati morfologiji i pokretima njihovih tela.

Život

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.12.2014.

19:45

Default images

Jedan takav grudnjak osmislili su australijski istraživači koji se nadaju da će se ovaj artikal uskoro naći u ormaru svake dame.

Reč je o pametnom grudnjaku koji se savršeno prilagođava obliku grudi, te tako eliminiše jedan od glavnih problema s kojima se žene suočavaju: izbor adekvatnog brushaltera.

Nedavno istraživanje je pokazalo da sedam od 10 žena ne uspeva da izabere pravi model, tj. model koji joj po obliku i veličini najviše odgovara.

Istraživači s Univerziteta Vologong tvrde da se njihov grudnjak prilagođava oblinama i prati pokrete tela, naročito prilikom bavljenja sportom.

Prema pisanju britanskog tabloida Dejli mejl, ovaj revolucionarni grudnjak napravljen je od inteligentnog materijala, sličnog ribolovnom koncu i proizvedenog 3D printerom, koji vlaknima šalje poruku da se suze ili prošire, u zavisnosti od potrebe.

Naučnici ističu da ovaj tekstil reaguje poput mišića. Na primer, ako žena leži i odmara, grudnjak će se automatski prilagoditi položaju i popustiti "stisak". Ukoliko pak krene da džogira ili da se bavi nekim sportom, vlakna će se istog trenutka zategnuti tamo gde je neophodno.

Zasad se ovaj materijal, koji je veoma udoban i može da se pere u mašini, nalazi samo na leđnom delu prototipa, ali je cilj da se razvije grudnjak koji će u celosti biti prekriven njime.

Bionički brushalter, na kom australijski istraživači rade već 15 godina, ima prvenstveno cilj da ograniči negativne posledice nošenja neadekvatnog grudnjaka, kao što su nervni problemi na leđima i vratu, bolovi u leđima i trnjenje prstiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: