Nov zahtev za zatvaranje slučaja Polanski

Advokati režisera Romana Polanskog podneli su nov zahtev za zatvaranje tridesetsedmogodišnjeg slučaja režiserovog navodnog seksualnog napada na maloletnicu i ako zahtev bude odobren, Polanski će moći da putuje bez straha od izručenja.

Život

Izvor: B92

Sreda, 17.12.2014.

12:20

Default images

Advokati Polanskog zahtev su podneli u ponedeljak u Los Anđelesu, a ročište pred Višim sudom je zakazano za idući mesec, kada će biti podneti dokazi u korist teze da je osamdesetjednogodišnji režiser lažno optužen.

"Istinite činjenice i okolnosti optužnice Polanskog i njegova odluka da napusti zemlju 1978. rezultat su direktnog neprofesionalnog ponašanja suda i tužilaštva koje se više ne sme zataškavati", naveo je advokat Bart Dalton, a prenose agencije.

Ugledni advokat Alan Deršovic takođe je zatražio od suda da mu dozvole da predstavlja Polanskog.

Režiser "Kineske četvrti" i "Rozmarine bebe" je optužen 1977. godine za silovanje trinaestogodišnje devojčice u Los Anđelesu. Polanski je priznao krivicu za seks s maloletnicom, ali je pobegao iz SAD u Francusku pre presude iz straha da bi mogao da bude osuđen na zatvorsku kaznu dužu od 42 dana koje je proveo na psihijatrijskom posmatranju.

Advokati Polanskog, za kojim je u SAD podignuta optužnica, veruju da je režiser "Pijaniste" odslužio svoju kaznu i da ne mora da bude prisutan pred sudom da bi njegov slučaj zvanično bio zatvoren.

Režiserovi advokati godinama pokušavaju da izdejstvuju odbacivanje slučaja, tvrdeći da je žrtva neprofesionalnog ponašanja suda i tužilaštva, ali su američki sudovi procenili da ne mogu da se pozabave pitanjem dok se režiser ne vrati u Kaliforniju.

Portparolka suda u Los Anđelesu sada je navela da neće komentarisati nov zahtev.

Poljsko tužilaštvo ispitivalo je Polanskog u oktobru, pošto su američke vlasti tražile njegovo izručenje. On je 2009. proveo 290 dana u kućnom pritvoru u Švajcarskoj dok su vlasti razmatrale njegovo izručenje SAD.

Polanski, koji je detinjstvo proveo u Poljskoj, najavio je da planira da snimi film o Alfredu Drajfusu, francuskom oficiru jevrejskog porekla, lažno optuženom za izdaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: