Merijam Vebster: Reč 2014. godine je...

Reč "kultura" reč je godine prema izboru američkog rečnika Merijam Vebster.

Život

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 15.12.2014.

13:29

Default images

"Kultura" se tako priključila Oksfordovoj reči "vejp" (vape), miljenici pokreta elektronskih cigareta i "izlaganju" (exposure), koja je izbor Dictionary.coma posle epidemije ebole.

Na drugom mestu po popularnosti, američki rečnik Vebster izabrao je "nostalgiju" zahvaljujući velikoj 50-godišnjici početka pokreta slobode govora, "rođenju" ford mustanga i početku britanske invazije u vidu "Bitlsa", koji su pre pola veka prvi put stigli na tlo Amerike.

Urednik rečnika Piter Sokolovski objasnio je AP-u da u poslednje vreme "koristimo reč 'kultura' češće" i da je od procenjenih 100 miliona pretraga na sajtu rečnika, kultura imala rast od 15 posto iz godine u godnu.

Reč "kultura", dodaje on, ne označava kulturu u najužem smislu te reči, već je u igri i kultura transparentnosti u državnim i poslovnim institucijama, kultura poznatih ličnosti, kultura pobede u sportu, kultura ispijanja kafe....

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: