"Deca kreacionista ne znaju da razmišljaju"

Najveća opasnost kreacionizma je ta što se na njegovim principima vaspitavaju generacije dece koje “ne znaju da misle” i “koji neće biti u stanju da učestvuju u budućnosti na isti način kao oni koji su učili o evoluciji”, smatra naučnik Bil Naj.

Život

Izvor: Huffington Post

Nedelja, 14.12.2014.

14:50

Default images

Naj krivi stariju generaciju hrišćana sa “snažnim konzervativnim gledištima” i koji “ne puštaju decu da uče o evoluciji”. Njihovo prisustvo u upravnim odborima škola sprečava nastavnike da decu uče činjenicama, smatra ovaj popularizator nauke.

“Religija je jedna stvar. Ljudi u njoj pronalaze veliku utehu i zajedništvo. Međutim, bez obzira na to u šta verujete, Zemlja nije stara 6.000 godina”, rekao je Naj za MidPoint.

On je nedavno učestvovao u debati sa kreacionistom Kenom Hemom, za koju su neki rekli da podriva autoritet naučne zajednice.

Profesor evolucije na Univerzitetu u Čikagu Džeri A. Kojn nazvao je debati “besmislenom i kontraproduktivnom”.

“Naučna pismenost je ključna za efikasno funkcionisanje društva, što znači da ne možemo sebi priuštiti zavitlavanje vezano za ono što se uči u školama, niti gubiti vreme na besciljne javne debate”, rekao je on za Guardian.

Naj je međutim izjavio da je debata bila važna, jer je važno širiti svest o tome da su deca koja uče o kreacionizmu uskraćena za mnoge akademske mogućnosti.

“Oni nemaju ni osnovnu ideju o tome da neke stvari treba preispitivati, da možete razmišljati kritički, da skepsu možete koristiti kako biste učili o prirodi”, rekao je Naj. “Ova deca potiskuju sve što vide u prirodi, kako bi imali pogled kompatibilan s onim čemu ih uče odrasli”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: