Poslednja šansa za “svemoguću” zabavu

Prvi dan vikenda na 8. Festivalu nauke protekao je u znaku brojnih porodica koje su svoje slobodne trenutke iskoristile ne bi li zajedno naučile šta je sve moguće kada se doda malo nauke. Do kraja festivala nauke ostao je još jedan dan, a nakon isteka nedelje sledeća avantura dokazivanja svemogućih naučnih fenomena zakazuje se za godinu dana.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 07.12.2014.

08:30

Default images

Zepter Expo centar (bivša RK Kluz), u kojem se ovih dana odvijala „nauka bez prestanka“, za nedelju čuva svoje najzanimljivihe trikove iz fizike i hemije, biologije i robotike. Vatreni tornado, eksperimenti od kojih će vam se bukvalno dići kosa na glavi, razigrana vatra u ritmu muzike za ples i druge naučne igrarije zbuniće posetioce i raskrinkati mađioničarske iluzije.

Danas će sa naučnog perona krenuće poslednji vozovi za put u središte zuba, dobro drvo raširiće svoje grane i ispričati svoje poslednje jesenje priče, dok makete zuba strpljivo čekaju posetioce da ih poprave. Ljubitelji robota imaće priliku da se druže sa tehnološki naprednim prijateljima iz budućnosti, svi obožavaoci CSI serija uživaće u detektivskim avanturama sa malih ekrana, i moći će sami da rešavaju slične slučajeve uz pomoć forenzičara, a ljubitelji filmova saznaće kako nastaje 3D film.
Ekspertinejdžeri su odlučili da uz pomoć savremene tehnologije ožive tradicionalnu izradu pirotskih ćilima, udahnu novi život uspomenama naših baka kroz savete za šminkanje iz davnih vremena i uplove u sve nijanse crvene tečnosti koja život znači. Svemoguća zona otkrila je svoje 3D adute spremne za štampanje, drvenu muzičku kutiju koja ima bezbroj mogućnosti za zabavu kao i neustrašiva robot-vozila koja istražuju vulkanska polja.

Pitomi pitoni, ples spajdermena i najčudesniji primerci biljnog sveta publiku će čekati na Naučno-fantastičnoj bini u Studentskom kulturnom centru, gde će gosti sa Lund univerziteta iz Švedske izvesti svoj „Šou sa velikim VAU“. Eksplozivna nauka koja je zapalila maštu najmlađih posetilaca Festivala prethodnih dana, svoja poslednja izvođenja imaće takođe u nedelju, kada će i gosti iz Mađarske sa najzainteresovanijim posetiocima rešavati naučne probleme na kreativan način.
Gost poslednjeg dana Festivala nauke su eminentni naučnici iz Nemačke, ovogodišnji dobitnici Ig Nobela iz oblasti biologije, kao i profesor Đuzepe Bono sa Katedre za fiziku Univerziteta u Rimu „Tor Vergara“. Ovaj profesionalni astrofizičar sa višedecenijskim stažom govoriće o projektu na kojem trenutno radi – izgradnji najvećeg svetskog „oka“ usmerenog na nebu, u naučnim krugovima poznatog kao Evropski izuzetno veliki teleskopom.

Zelena zona, locirana u Galeriji Narodne banke Srbije, koja je ove godina prvi put otvorena na Festivalu nauke, sačuvala je nekoliko zraka Sunca za poslednje dane festivala, a zainteresovani posetioci i sami će moći da nauče kako da ulove Sunce uz pomoć samo jedne limenke. Uz brojne savete o reciklaži i novom životu otpada o kojem često ne vodimo računa, sa pernatim stanovnicima grada koji lete nad nama, svi posetioci ove zone naučiće kako da krenu ka novim eko-pobedama.
Festivalske karte po, ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na svim festivalskim lokacijama. Festivalska karta važi za jedan festivalski dan u RK Kluz, Studentskom kulturnom centru i Galeriji Narodne banke Srbije. Deca do 5 godina strarosti, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu.

Generalni sponzor Festivala nauke je kompanija NIS koja treću godinu zaredom podržava manifestaciju u okviru društveno odgovornog poslovanja i programa “Energija znanja”. Kompanija koja se oslanja na naučno-tehničke aktivnosti, primenu novih tehnologija i inovacija u svim oblastima poslovanja, ove godine će se predstaviti sa edukativno-interaktivnom postavkom na temu nastanka nafte, a uz druženje na društvenim mrežema NIS-a, ljubitelji nauke moći će da osvoje karte za Festival nauke i da učestvuju u Instagram foto konkursu.

Prijatelj manifestacije je MT:S, a sponzori i podrška Festivalu su: Erste banka, Bambi, Grafix, Francuski institut, Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu kao i Institut Servantes.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: