8. Festival nauke: Vreme je za porodičnu zabavu

Nakon prva dva dana, u kojima su hiljade školaraca iz cele Srbije i regiona bile na njemu, Festival nauke ulazi u završnicu tokom predstojećeg vikenda, koji je rezervisan za porodične posete i kvalitetnu naučnu zabavu.

Život

Izvor: B92

Petak, 05.12.2014.

14:35

Default images

Pod sloganom „Sve je moguće“ ovogodišnji Festival nauke održava se još 6. i 7. decembra, ostavljajući dane vikenda za porodično druženje uz nauku. Nauka bez prestanka biće od jutra do mraka u Zepter Expo centru (bivša RK Kluz), a više od 550 naučnika tu je da sve posetioce motiviše na naučni ples, od fizike i hemije do biologije i veterine.

Da je život zdraviji, lepši i duži uz nauku uveriće se svi koji, ruku pod ruku sa našim naučnicima, krenu na put u središte zuba, provere šta sve možemo kada se bolje čujemo i kako do jakih mišića možemo stići uz pomoć naučnih otkrića. Stariji posetioci, nakon što otkriju nevidljivi svet nafte, vratiće se u školske dane i ponovo otkriti kako je lako zaljubiti se u fiziku, dok će zajedno sa svojim mališanima preživeti naučni bum i put kroz umu.

Oni nastrojeni istraživačkom duhu i serijama o forenzici uživaće u novom izdanju postavke „CSI:Beograd“, ljubitelji robotike spakovaće kofere i krenuti na put od robota do razuma a svi željni izazova za moždane vijuge naći će se na testu koji će im otkriti da li veruju svojim čulima i misle svojom glavom.
Svemoguća zona otvorena je takođe u Zepter Expo centru, po uzoru na svetske Maker Fairove, spremna da primi sve posetioce koji će uz pomoć nauke svoje genijalne izume od ideje prevesti u dela. Trodimenzionalno štampanje, imperije sagrađene od lego kocki i ostale naučno-zanatlijske igrarije vođene veštim rukama naučnog tima učiniće da oživi svaka nemoguća ideja. Najmlađi posetioci, ali i njihovi roditelji, moći će da oktriju sasvim novo lice nauke uz pomoć Ekspertinejdžera, najmlađih umova Festivala, koji u Beograd stižu pravo iz školskih klupa iz Pirota, Niša, Čačka, Požege, Huma...

Na Naučno-fantastičnoj bini u subotu je spreman svečani crveni tepih koji će ugostiti ovogodišnje dobitnike Ig Nobela, nemačke naučnike koji su ovo otkačeno naučno priznanje dobili za svoja otkrića iz oblasti hemije.

Podijumom će tokom oba dana vikenda vladati i gosti iz Švedske koji su za predstojeći vikend spremili četiri nova izdanje svog biološkog zabavnog-naučnog programa „Šou sa velikim VAU“ za koji se još uvek mogu rezervisati mesta.

Među zanimljivim postavkama je i interaktivna izložba NIS-a pod nazivom „Od zemlje zemlji-nevidljivi svet nafte“ koju ova kompanija realizuje u saradnji sa Geološkom i hidrometorološkom školom „Milutin Milanković“,

Posetioci mogu i da se fotografišu u NIS-ovoj zaštitnoj opremi i učestvuju na Instagram foto konkursu. Između ostalog, saznaju i interesantne činjenice o nafti i NIS-u, poput one da je prilikom rekonstrukcije rafinerije u Pančevu upotrebljeno 4.134 m cevovoda, što je približno jednako rastojanju između Kalemegdana i Hrama Svetog Save.
Osim eksplodirajućih otkrića i kreativnih rešenja naučnih problema, zaljubljenici u nešto složeniju nauku moći će takođe da prate predavanja eminentnih naučnika o primeni robotike u savremenoj medici i najneobičnijim načinima na koje će roboti možda izmeniti našu svakodnevicu u budućnosti.

Sve zanimljivije postaje i u Zelenoj zoni koja je ove godine sastavni deo Festivala nauke. Smeštena u Galeriji Narodne banke Srbije, ova zona uvodi posetioci u lepši i zeleniji svet naše planete, otkrivajući sve čari i mogućnosti reciklaže, upoznajući ih sa ugroženim vrstama ali i onim životinjama i biljkama koje ulepšavaju naš svaki dan, iako o njima retko vodimo računa.

Festivalske karte po, ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na svim festivalskim lokacijama. Festivalska karta važi za jedan festivalski dan u RK Kluz, Studentskom kulturnom centru i Galeriji Narodne banke Srbije. Deca do pet godina strarosti, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu.
Generalni sponzor Festivala nauke je kompanija NIS koja treću godinu zaredom podržava manifestaciju u okviru društveno odgovornog poslovanja i programa “Energija znanja”. Kompanija koja se oslanja na naučno-tehničke aktivnosti, primenu novih tehnologija i inovacija u svim oblastima poslovanja, ove godine će se predstaviti sa edukativno-interaktivnom postavkom na temu nastanka nafte, a uz druženje na društvenim mrežema NIS-a, ljubitelji nauke moći će da osvoje karte za Festival nauke i da učestvuju u Instagram foto konkursu.

Prijatelj manifestacije je MT:S, a sponzori i podrška Festivalu su: Erste banka, Bambi, Grafix, Francuski institut, Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu kao i Institut Servantes.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: