Danas (ne) počinje novo doba u istraživanju svemira

"Današnjim lansiranjem bespilotne svemirske kapsule Orion počeće novo doba u istraživanju svemira", objavila je NASA.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 04.12.2014.

10:20

Default images

-- Poslednja vest 15.45h: NASA neće danas lansirati Orion i sve se odlaže za 24 sata. Probni let Oriona koji ja planiran za danas, trebalo bi da otvori mogućnost eventualnog prevoženja ljudi na Mars i biće istorijski korak u svemirskim letovima, kao što je to bilo i prvo lansiranja iz programa Apolo 1961. ili lansiranja prvog spejs šatla 1981, tvrde u Nasi.

"Nismo imali ovakav osećaj već neko duže vreme, od kada je završen naš "šatl" program", rekao je Majk Sarafin, direktor današnjeg leta. Orion, svemirski brod kojim NASA želi da preveze ljude na Mars, trebalo bi da bude lansiran u 13.05 iz Kenedijevog svemirskog centra u Kejp Kanaveralu.

"Tim je spreman", rekao je Sarafin, govoreći o uzbuđenju hilljade zaposlenih u Nasi koji godinama rade na projektu. Tehničari su već počeli poslednje pripreme za lansiranje, a gorivo će se uliti u tri velika rezervoara rakete tri sata uoči poletanja.

Mark Gejer, direktor programa Orion, rekao je da je "ovo početak istraživanja van Zemljine orbite". On i ostali čelnici Američke svemirske agencije nestrpljivo iščekuju utiske o tome kako će se letelica ponašati u dubokom svemiru.

Probni let trajaće oko četiri i po sata i uključiće dva kruga oko Zemlje. Prvi će biti u niskoj orbiti između 185 i 888 kilometara iznad naših glava. U drugom će motori rakete biti ponovo upaljeni i Orion će poleteli 5800 kilometara duboko u svemir.

Četiri sata nakon lansiranja motori će se ponovo pokrenuti na deset sekundi kako bi Orion krenuo prema Zemlji. Jedna od najkritičnijih faza leta biće u trenutku prolaska kapsule gornjim slojem Zemljine atmosfere pri brzini od 32.000 kilometara na sat.

Kontrola leta će tada izgubiti kontakt s Orionom na dve i po minute, jer će se oko kapsule stvoriti užarena plazma i blokirati signal. U tom trenutku kapsula će se zagrejati na 2.200°C.

Ako sve bude u redu, Orion će slobodnim padom nastaviti prema Zemlji, a usporavaće ga tri velika padobrana. Kapsula bi trebalo da "padne" u Tihi okean pored obale Meksika u 17.29 po srednjoevropskom vremenu. Orion će potom pokupiti brod američke ratne mornarice i prevesti ga na kopno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: