8. Festival nauke počinje za dva dana

Osmi Festival nauke, koji se na tri lokacije u Beogradu održava od 4. do 7. decembra, pod sloganom “Sve je moguće” pokazuje kako je uz pomoć nauke u svakodnevnom životu moguće i ono što na prvi pogled deluje nemoguće.

Život

Izvor: B92

Utorak, 02.12.2014.

14:41

Default images

Festivalski naučni kvart, ove godine, čine Zepter Expo centar (bivša RK Kluz), Studentski kulturni centar i Galerija Narodne banke Srbije, gde će se festivalski program svakog dana odvijati u nekoliko zona.

Od četvrtka do nedelje u bivšoj RK Kluz (Zepter Expo centar) na više od 30 interaktivnih postavki odigravaće se “Nauka bez prestanka”. Znatiželjni će moći da učestvuju u pravljenju vatrenog i vodenog tornada, vide letelice i termometar koji meri toplotu ljubavi. Forenzičari iz Beograda će, kao i u CSI serijama, ponuditi posetiocima da uz pomoć prave male laboratorije reše “zločin” i to pomoću DNK analize, bioloških tragova, veštačenja, foto-robota… Naši preci iz Vinče predstaviće svoju bogatu trpezu uz kulinarske savete, a ljubitelji biologije oduševljeno će se upoznati sa drvećem na sasvim nov način. Stomatolozi će svim zainteresovanima deliti savete o dentalnoj higijeni, a najsmeliji će na uvećanim modelima zuba moći da nauče kako se oni popravljaju. Tu je i mala ordinacija za ispitivanje sluha, biće razotkrivene i tajne omiljenog napitka – jogurta, a na videlo će izaći i sve ono što se dešava u našem organizmu dok dišemo. Kako su se šminkale naše bake, koja je tajna beskonačnog ogledala i kako pomoću namirnica u kući napraviti hemijski sendvič, samo su neka od pitanja na koja će odgovore dati najmlađi učesnici Festivala nauke – Ekspertinejdžeri.

Novina ovogodišnjeg Festivala nauke jeste i jedinstvena “Svemoguća zona”, koja je po uzoru na Maker Fairove, namenjena svima koji vole sami da sprovode svoje ideje u dela, a prave zvezde ove zone biće gosti iz Slovenije i Portugala koji će predstaviti sve mogućnosti i primene 3D štampanja.
Studentski kulturni centar je dobro poznata lokacija svima koji vole naučne šou-programe, ali i onima koji uživaju u naučnim predavanjima. Naučno-fantastična bina osmog Festivala nauke ugostiće zanimljive naučnike iz cele Evrope. Među njima su ovogodišnji dobitnici Ig Nobela koji na Festival nauke dolaze pravo iz Nemačke, zatim švedski “Biološki šou” sa Lund univerziteta ali i španska naučnica Elena Grasija Armada koja uz pomoć robotičkih egzoskeleta omogućava kretanje osobama sa trajnim invaliditetom. Naš gost iz Mađarske je spremio šou program u kome na kreativan i vizuelno atraktivan način rešava naučne probleme i dileme dok će zainteresovani saznati sve što su oduvek želeli da znaju o dronovima. Tokom Festivala nauke ovde će biti otvoren i “Francuski naučni kafe”, uz saradnju sa Francuskim institutom u Srbiji, gde će svoje ideje i iskustva posetioci moći da razmene sa brojnim naučnicima, kako domaćim tako i inostranim.

Zelena zona ove godine biće otvorena u Galeriji Narodne banke Srbije, a njeni posetioci biće upoznati sa reciklažom, čudesnim vrstama koje nestaju ali i onim sa kojima se svakodnevno družimo dok paraju nebo nad nama… Najspretniji će naučiti kako da zarobe vreme u običnoj limenci, kako mogu da vežbaju na recikliranoj teretani ali i kako da naoružani naukom krenu u nove eko-pobede.
Festivalske karte, po ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na prodajnim mestima Eventima u celoj Srbiji, a tokom trajanje manifestacije, karte će se prodavati i na svim lokacijama Festivala. Festivalska karta važi za jedan festivalski dan u RK Kluz, Studentskom kulturnom centru i Galeriji Narodne banke Srbije. Deca do 5 godina strarosti, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu.

Pojedinačne ulaznice za program u SKC-u i u prostoru Galerije Narodne banke Srbije se mogu kupiti na licu mesta po ceni od 300 dinara. Za pojedine programe na Velikoj sceni Studentskog kulturnog centra neophodna je rezervacija po ceni od 100 dinara.

Radno vreme Festivala nauke u četvrtak i petak je od 10 do 18, kada su i dani preporučeni za školske posete, dok je u subotu i nedelju od 11 do 20 časova.
Festival nauke je najveći događaj koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u regionu. Misija Festivala nauke jeste veći značaj obrazovanja u društvu, kroz zanimljive, moderne i nove metode. Sedmi Festival nauke, za četiri dana, posetila je 31.000 ljudi, od kojih 15.000 osnovaca i srednjoškolaca iz više od 300 škola iz cele Srbije, kao i iz regiona.

Generalni sponzor Festivala nauke je kompanija NIS koja treću godinu zaredom podržava manifestaciju u okviru društveno odgovornog poslovanja i programa “Energija znanja”. Kompanija koja se oslanja na naučno-tehničke aktivnosti, primenu novih tehnologija i inovacija u svim oblastima poslovanja, ove godine će se predstaviti sa edukativno-interaktivnom postavkom na temu nastanka nafte, a uz druženje na društvenim mrežema NIS-a, ljubitelji nauke moći će da osvoje karte za Festival nauke i da učestvuju u Instagram foto konkursu.

Prijatelj manifestacije je MT:S, a sponzori i podrška Festivalu su: Erste banka, Bambi, Grafix, Francuski institut, Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu kao i Institut Servantes.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: