Nova otkrića u Viminacijumu

Arheolozi koji rade u Viminacijumu pronašli su mermerne statue izvanredne izrade i zlatnu ogrlicu iz rimskog perioda.

Život

Izvor: B92

Petak, 28.11.2014.

21:21

Default images

Kako je Tanjugu rekao direktor Arheološkog parka Viminacijum Miomir Korać, tokom ove godine, arheolozi su radili na otkrivanju rimske vile rustike kao i na istraživanju odlično očuvanih rimskih bunara.

Takodje se radilo na prostoru rimskog grada Viminacijuma, između amfiteatra, gradskih stambenih četvrti i istočnog bedema grada i pronalazak izvanredno očuvane rimske ulice formirane od kamenih blokova dužine od 1 do preko 3 metara i teških po nekoliko tona potvrdio je rezultate prostekle iz geofizickih istraživanja koji su ukazivali da je gradska struktura Viminacijuma izvanredno očuvana i da je grad bio ukrašen izuzetnim gradjevinama.

U prostoru izmedju amfiteatra i gradskih četvrti (moguće čak i rezidencijalnog dela) nadjene su mermerne skulpture izvanredne izrade, rekao je Korać.

Na jednoj od skulptura predstavljena je ženska figura u stojećem stavu sa očuvanom visinom od preko 70 cm. Desna noga je blago savijena u kolenu i izbačena napred. Odevena je u hiton i himation sa brižljivo izvajanim naborima. U levoj ruci drži rog izobilja, a iza figure je plastično modelovan deo koji najverovatnije simbolizuje tron.

Uz desnu nogu nalazi se manja dečija figura. Ruke na skulpturi su odbijene. U neposrednoj blizini danas je pronadjena glava a ranije ruka i još nekoliko delova koji pripadaju skulpturi.

Korać kaže da se najverovatnije radi o rimskoj boginji Fortuni.

Fortuna (sudbina, sila) je rimsko božanstvo sreće i sudbine, čiji je pandan grčka boginja Tihe. Fortuna je imala hramove u gotovo svim gradovima ne samo u Italiji već i u rimskim provincijama.

Na drugoj skulpturi je takodje predstvljena ženska figura u stojećem stavu. Skulptura je od mermera, oštećena je i visine oko 30 cm.

Nedostaju glava, obe ruke i noge ispod kolena. Prikazana je ženska figura u stojećem stavu, oslonjena na desnu nogu, dok je leva blago izbačena i savijena u kolenu.

Žena je obučena u dugu haljinu koja od vrata do ispod struka pada u dubokim, nesimetričnim uglastim naborima različitih gustina, dok ispod struka, najverovatnije do stopala, nabori padaju vertikalno.

Zadnja strane je nemarnije izradjena i haljina se u vidu trougla spušta do listova. Najverovatnije se tkanina spušta od desnog ramena preko grudi do nadlaktice leve ruke predstavlja deo vela koji je bio prebačen preko glave.

Uz ove skulpture, pronadjena je i manjim delom oštećena ogrlica napravljena od dvostruke tanke zlatne žice i cilindričnih perli od zelenog kamena.

Ogrlica ima sačuvan deo za kopčanje, a najverovatnije je imala privezak, takodje od zlatne žice i kamena. Lančić je omčasto formiran, a izmedju perli se nalaze po tri manje omče.

Viminacijum, u blizini Kostolca, jedan je od najbolje vođenih arheoloških parkova u Srbiji ali i dom mamuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: